Ministrul Marilor Proiecte Dan Şova, responsabil şi de autostrăzi, a confirmat că, până la sfârşitul acestui luni, vor fi finalizate lucrările la două tronsoane de autostrăzi, după cum anunţaseră şi reprezentanţii Companii de Autostrăzi la începutul lui septembrie: primul tronson din Lugoj – Deva şi primul tronson din Orăştie -Sibiu, în total puţin peste 50 de kilometri.

Însă, primul nu poate fi deschis circulaţiei pentru că nu există încă drumul său de legătură cu autostrada dinspre Timişoara. Lugoj – Făget, primul tronson din Lugoj-Deva, are 27,6 kilometri, traversează valea Begheiului, la câţiva kilometri nord de Lugoj, începe din dreptul localităţii Sanoviţa şi se termină la est de localitatea Traian Vuia, unde se intersectează cu drumul naţional DN68A.

„Austrada va fi finalizată în două săptămâni, dar nu există drum de intrare. Este vorba de o porţiune de 10,5 kilometri care a avut numai probleme. Ba s-a surpat drumul, ba constructorul n-a mai lucrat”, spune Şova. Potrivit CNADNR, drumul de legătură ar urma să fie deschis până decembrie.

Jurnaliştii de la opiniatimişoarei.ro au identificat trei variante de construcţie a drumului de legătură: la Sanoviţa, unde ar urma să fie organizat un sens giratoriu, la Belint, unde constructorii au amenajat un drum tehnologic sau la Paru, unde se construieşte un nod de autostradă, varianta cea mai îndepărtată de drumul naţional DN6.

La această autostradă se lucrează din iunie 2011.

Celălalt tronson de autostradă, Orăştie – Sibiu, are o lungime de 24,1 kilometri şi va fi deschis circulaţiei laolaltă cu cei nouă kilometri de centură ai Sebeşului.

Ambele autostrăzi ce vor fi inaugurate fac parte din Coridorul 4 Pan-European care permite traversarea în mare viteză a României de la Nădlac la Constanţa, un traseu de 710 de kilometri. Lucrările sunt finanţate în proporţie de 85% de UE, restul fiind bani de la buget.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și