Potrivit MApN, cei doi militari au fost răniți în Afganistan duminică, în jurul orei 22,00, ora României, în explozia unui dispozitiv improvizat, pe timpul executării unei misiuni de patrulare.

Cei doi au fost transportați la spital cu un elicopter de evacuare medicală. În jurul orei 23,00, ora României, ca urmare a rănilor deosebit de grave, cei doi militari au decedat.

Identitatea celor doi militari va fi anunțată după informarea familiilor, conform procedurii, precizează sursa citată.

Cei doi militari care și-au pierdut viața duminică ridică la 25 numărul românilor decedați în teatrele de operații. Alți 122 au fost răniți. În Afganistan mai sunt 1.029 de militari români, majoritatea în provincia Zabul.

Odată cu decizia retragerii trupelor din Afganistan, numărul militarilor care îndeplinesc misiuni scade treptat. Astfel, până la începutul anul 2014 vor mai fi aproximativ 1.000 de oameni în Afganistan, majoritatea ofițeri de instrucție.

"Conform planificării NATO, vom asigura în continuare unități și militari români pentru îndeplinirea misiunilor în Afganistan, dar sigur începând din anul 2014 cu o reducere semnificativă. (...) Probabil în prima parte a anului viitor vom avea undeva la vreo mie de militari și din semestrul II, doar militari, mai ales ofițeri la nivel de instrucție, dar asta vom ști mai exact după ce se realizează planificarea NATO la nivelul forțelor NATO și al forțelor internaționale care acționează în Afganistan", declara ministrul Apărării, Mircea Dușa.

Potrivit demnitarului, efectivele din Afganistan au fost reduse începând cu acest an, diferența dintre începutul de an și semestrul al doilea fiind de circa 300 de militari.

Țara noastră mai are alți 60 de militari care îndeplinesc misiuni specifice în Kosovo și 36 în Bosnia-Herțegovina.

Anul trecut, România a împlinit zece ani de când a primit oficial invitația de a deveni membru al Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), summitul NATO de la Praga, desfășurat pe 21 și 22 noiembrie 2002, însemnând un pas important în evoluția celei mai puternice organizații de apărare colectivă din istorie.

Participarea României la operațiuni de menținere a păcii și de stabilizare în regiuni de conflict din Balcani și Afganistan și angajamentul ferm de a se alătura luptei împotriva terorismului au constituit argumente puternice pentru invitarea României să adere la NATO.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și