Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA, Duane Butcher, a transmis azi un mesaj de condoleanțe în urma decesului celor doi militari români.
„Am aflat cu profundă tristeţe despre moartea maistrului militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa și a plutonierului Adrian Postelnicu care au căzut la datorie azi-noapte, în timpul unei misiuni în Afganistan, ca urmare a deflagraţiei unui dispozitiv exploziv improvizat. Atât personal, cât şi în numele Statelor Unite ale Americii, vreau să transmit condoleanţe familiilor și prietenilor, precum şi camarazilor lor de arme”, se arată în mesajul diplomatului american.

„Sacrificiul lor a fost făcut pentru o cauză nobilă, lupta împotriva extremismului din Afganistan şi asigurarea unui viitor mai bun pentru toţi cetăţenii acelui stat. Curajul dovedit de soldaţii români care participă la misiunile desfăşurate de NATO în Afganistan este admirabil, iar Statele Unite ale Americii sunt mândre că România este unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi”, subliniază însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA.

Ministrul Apărării a precizat că cei doi militari erau de la Forțele Navale, Brigada de Operațiuni speciale Constanța.
Mircea Dușa a mai spus că, dacă nu există un zbor dinspre Afganistan către Europa, va fi trimis un avion Spartan pentru a aduce în țară trupurile celor doi militari. Acest lucru se va întâmpla cel mai probabil mâine, deoarece mai întâi trebuie întocmite documente și obținute aprobările de survol și aterizare.

Ministerul Apărării a anunțat identitatea celor doi militari români uciși în explozia din Afganistan. Este vorba despre plutonierul Adrian Postelnicu şi maistrul militar clasa a III-a Vasile Claudiu Popa.
Ministrul Mircea Dușa a semnat ordinele de avansare la gradul de sublocotenent post-mortem a celor doi militari.

Pe de altă parte, ministrul înaintat preşedintelui propunerea de decorare a celor doi ofiţeri post-mortem cu Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler, pentru militari, cu însemn de război.
La ora 14.00, în toate unităţile militare din ţară şi în cele dislocate în afara teritoriului naţional vor fi organizate ceremonii militare şi religioase de comemorare pentru cei doi militari, anunță un comunicat al Ministerului Apărării.

Președintele Traian Băsescu a transmis un mesaj de condoleanțe familiilor celor doi militari:

„Am primit, cu profundă tristeţe, vestea încetării din viaţă a maistrului militar clasa a III-a Vasile-Claudiu Popa şi a plutonierului Adrian Postelnicu, care şi-au servit ţara cu abnegaţie şi curaj în misiunea care le-a fost încredinţată în Afganistan. Militarii Vasile-Claudiu Popa şi Adrian Postelnicu vor rămâne veşnic în amintirea camarazilor, dar şi a poporului român ca doi eroi care s-au jertfit în numele ţării lor. În aceste momente de durere, îmi exprim solidaritatea cu familiile eroilor şi le transmit sincerele mele condoleanţe”, se arată în mesajul postat pe site-ul președinției.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și