Cu un caz inedit s-au confruntat procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei. A.A. şi D.R., prin intermediul unor pagini de internet, au oferit publicului spre descărcare diverse opere muzicale şi programe pentru calculator, fără a deţine autorizarea titularilor drepturilor de autor şi conexe.
Melodiile şi programele pentru calculator puteau fi încărcate sau descărcate de pe paginile de internet direct cu ajutorul programului de navigare pe internet fără a fi necesară instalarea vreunui alt program special dedicat acestui scop. Paginile de internet şi informaţiile procesate prin intermediul acestor interfeţe erau stocate pe serverele aflate în centrul de date aparţinând unei societăţi, iar titulari ai contractelor de prestări servicii întocmite de această societate au fost A.A. şi D.R.
La momentul accesării paginii de internet, vizitatorii erau redirecţionaţi în mod automat către o altă pagină de internet, care la rândul ei conţinea o legătură directă către o altă pagină de internet, pe care utilizatorii puteau să o acceseze, nefiind redirecţionaţi automat către aceasta. Pe o pagină de internet puteau fi ascultate în mod direct opere muzicale, iar dacă se dorea descărcarea acestora în calculatorul personal, pagina redirecţiona utilizatorul către un domeniu de specialitate. A.A. este proprietarul unui server aflat în găzduire în centrul de date al societăţii mai sus amintite, paginile de internet uzitate erau găzduite pe acel server şi erau administrate de A.A. şi D.R.
În cadrul cercetărilor desfăşurate, au fost conservate datele informatice stocate pe serverul utilizat de către cei doi, precum şi datele privind traficul informaţional privind domeniile de internet, fiind ridicate şi suporturile de stocare a datelor, precum şi înscrisuri în baza cărora erau furnizate serviciile de găzduire a paginilor de internet şi istoricul serviciilor furnizate de-a lungul timpului. În cadrul unor percheziţii domiciliare efectuate la locuinţele celor doi, au fost ridicate trei laptopuri şi suporturi de stocare a datelor.
În baza mandatelor de percheziţie informatică emise de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Judecătoriei Sighetu Marmaţiei, au mai fost efectuate alte percheziţii asupra sistemelor informatice şi suporturilor de stocare a datelor ridicate de la centrul de date şi de la domiciliul lui A.A., ocazie cu care s-a constatat faptul că pe acestea se găsesc opere muzicale şi programe pentru calculator reproduse.
Microsoft Corporation s-a constituit parte civilă cu suma de 24.899 euro faţă de A.A. şi D.R. reprezentând prejudiciul creat prin comiterea infracţiunilor de către cei doi inculpaţi şi cu suma de 12. 826 euro faţă de A.A. Asociaţia Industriei Muzicale din România s-a constituit parte civilă cu suma de 449.616,60 lei faţă de cei doi inculpaţi şi cu suma de 12.213,72 lei faţă de A.A., la acestea adăugându-se şi alte prejudicii.
„Pentru noi a fost un caz mai aparte. Puţine parchete din ţară instrumentează asemenea cazuri. Cei doi au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor prevăzute de art. 139 din Legea nr. 8/1996 privind drepturile de autor şi conexe modificată, complicitate prevăzută de art. 48 al. 1 C.p. la infracţiunea prevăzută de art. 139 din Legea nr. 8/1996, prevăzută de art. nr.140 al. 1 lit. (a) din Legea nr.8/1996”, a spus Ioan Ardelean, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei.
Preluare: InfoMM.ro