Două persoane au anunţat prin sistemul unic de apeluri de urgenţă 112 faptul că s-au rătăcit în zona vârfului Mihailecu din Munţii Maramureşului ( cota de peste 1900 m). Apelul disperat al lui Claudiu A., de 36 ani, din localitatea Ocna Mureş împreună cu Melinda F., de 34 ani, din municipiul Cluj Napoca, a cuprins primele informaţii, fapt ce a determinat constituirea unui comandament operaţional, iar efective din cadrul Postului de Jandarmi Montan Valea Vaserului, alături de lucrători ai I.S.U. Maramureş – Vişeu de Sus şi Salvamont au demarat operaţiunile specifice în zona indicată.

Alături de localnici voluntari şi reprezentanţii Ocolului Silvic Repedea cunoscători ai împrejurimilor, s-au format trei echipe mixte de căutare-salvare, întrucât existau diverse variante de traseu pe care cele două persoane porniseră în drumeţie, iar la orele 11.00 s-a început urcarea versanţilor în căutarea drumeţilor rătăciţi. Acţiunea s-a desfăşurat în teren accidentat, condiţii meteorologice nefavorabile (ceaţă, temperaturi scăzute, rafale de vânt puternice). S-au întâmpinat greutăţi privind menţinerea legăturii telefonice cu persoanele rătăcite, dar şi între echipele de căutare deoarece sunt şi zone fără acoperire cu semnal al operatorilor de telefonie mobilă sau semnal radio.

De asemenea, lucrători ai Poliţiei de Frontieră Sighetu Marmației şi Postului de Poliţie Repedea, respectiv Poienile de sub Munte se alătură operaţiunii de căutare – salvare a celor doi rătăciţi în zona montană. Din informaţiile primite, aceştia au urmat în cursul zilei de duminică un traseu în zona menţionată, dar s-au rătăcit. Noaptea şi-au petrecut-o la o stână părăsită, după ce încercările de a găsi drumul corect au eşuat, neavând probleme de sănătate.

După mai bine de opt ore de căutare, la orele 18:50, echipele de căutare primesc informația de la turiști polonezi că cele două persoane ar fi înnoptat la o stână dezafectată în zona Poienile de sub Munte. Astfel că echipele de căutare se reorganizează și încep deplasarea spre localitatea Poienile de sub Munte şi localizarea locului indicat. Urmare a efortului conjugat, la orele 19.20 cele două persoane au fost găsite de un echipaj al Sectorului Poienile de sub Munte din cadrul Inspectoratului Poliției de Frontieră Sighetu Marmației și au fost conduse la sediul sectorului.

La orele 19.50, după verificarea stării lor de sănătate, cei doi au fost transportaţi în localitatea Repedea, unde aveau staţionată maşina proprietate personală.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și