În ultima vreme în România apare o modă a politicienilor, influențați fiind de high-tech și de rețelele de socializare: aceștia comunică mai nou doar prin intermediul FaceBOOK-ului. Ședințele de partid, comunicatele de presă etc. vor fi devenit cât de curând istorie.
Acesta este și cazul co-președintelui PNL Sighet, Tomșa Petru, care s-a supărat pe colega domniei sale de partid, Onița-Ivașcu Daniela, și și-a vărsat supărarea prin intermediul rețelei de socializare FaceBOOK.
Petru Tomșa i-a scris acesteia un mesaj la poza de profil prin care arată că s-a supărat pentru că a fost subevaluat sau... „sudevaluat”. Mesajul postat de către acesta este următorul: „Onita mam suparat pe tine ca mai sudevaluat ,iti multumesc”.
Nu putem trecem cu vederea exprimarea agramată a co-șefului PNL Sighet: într-o singură frază, ilustrul lingvist Petru Tomșa a reușit să comită două greșeli gramaticale: „mam suparat” („mam” scris legat - versiunea corectă fiind „m-am supărat”) și „mai sudevaluat” („mai” scris legat - versiunea corectă fiind „m-ai subevaluat”). Dacă faptul că domnul Tomșa a scris „sudevaluat” în loc de „subevaluat” ar putea fi pus pe seama faptului că a încurcat literele pe tastatură (deși litera D este la o distanță considerabilă față de litera B), greșelile de ortografie nu pot fi explicate decât prin semi-analfabetism sau agramatism.
Răspunsul consilierei PNL și totodată colegei domniei sale de partid este unul cel puțin de remarcat. Onița-Ivașcu Daniela i-a oferit domnului Petru Tomșa următorul răspuns:
„D-nule copresedinte eu nu-mi permit sa "sudevaluez" pe nimeni public!! In plan personal am criterii de evaluare atat fata de propria-mi persoana cat si fata de altii! In rest inca mai astept scuze... si mergem mai departe!
P.S Nu-mi permit sa "sudestimez" nici macar gramatical!”.
Sincer, nu cunoaștem de la ce a pornit mica ceartă între cei doi, din ce motiv s-o fi simțit „sudevaluat” domnul Tomșa de către colega domniei sale, dar până la urmă poate că nici nu contează. Important este „căci” domnul Tomșa este supărat - și pe Daniela Ivașcu și pe limba română. Cel mai probabil că la ora aceasta domnul Tomșa înjură de mama focului pe cel care a inventat cratima în limba română scrisă, pentru că în vorbit, vorba aceea, nu folosim cratime!
P.S. pentru domnul Tomșa: cratimă înseamnă „liniuța” pe care domnia voastră nu v-ați sinchisit să o utilizați.