După ce Poliția locală Sighet a efectuat mai multe controale în teren, mare parte dintre proprietarii care încasau bani pentru ucrainieni cazați fictiv au renunțat la a mai încasa sumele, însă o parte dintre aceștia continuă să încaseze suma de 50 lei / zi pentru fiecare refugiat cazat fictiv în locuința acestora.

Pentru a putea încasa acești bani, proprietarii au făcut rost de fotocopii după pașapoarte ale unor ucrainieni care posibil nici măcar refugiați să nu fie și au declarat în fals la Primăria Sighet că aceștia sunt cazați în locuințele lor, depunând totodată cereri pentru primirea de compensații bănești.

Există locuințe abandonate unde figurează că stau cazați și câte 15-20 de ucrainieni. Dosarul penal deschis de procurorii sigheteni este unul șocant, fiind implicate nume grele: polițiști, polițiști de frontieră, patroni de pensiuni etc. Doar la o pensiune din Sighet au figurat fictiv peste 150 de refugiați ucrainieni, deși capacitate de cazare a pensiunii respective este de câteva zeci de persoane. Prejudiciul în aceste cazuri este de câteva milioane de euro! Procurorii au ridicat mai multe documente de la Primăria Sighet, cele privind evidența proprietarilor care au depus cereri de compensare pentru refugiații ucrainieni.

Surse din IPJ Maramureș au declarat pentru Sighet 247 sub protecția anonimatului că la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighet nu există un interes real de a scoate la iveală adevărul și de soluționare a dosarului, existând de fapt un interes de a mușamaliza mare parte din dosar și de a-i face scăpați pe câțiva dintre cei care au încasat fraudulos sume de bani. Aceleași surse au mai arătat că prim-procurorul din Sighet este fost polițist și că ar exista anumite prietenii cu unii dintre polițiștii și frontieriștii fraudatori, fapt ce ar explica interesul de a îngropa dosarul.

Aceleași surse au mai arătat că singura variantă prin care cei implicați să nu scape iar dosarul să nu fie îngropat ar fi preluarea dosarului de către un alt parchet, spre ex. Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș.

Nu putem decât să sperăm că procurorii sigheteni își vor face datoria în acest caz și nu vor ceda presiunilor de a mușamaliza dosarul. Care va fi rezultatul anchetei și ce rezoluție vor da procurorii în acest caz urmează să aflăm.

ACTUALIZARE - Punct de vedere emis de către Parchetul de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației:

Pe adresa redacției am primit un punct de vedere emis de către prim-procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmației, dl. Marchiș Cristian Ștefan, pe care îl redăm mai jos:

„La solicitarea dvs. vă comunicăm faptul că la data de 17.10.2022 a fost înregistrat la unitatea noastră de parchet un dosar penal în legătură cu aspectele la care se referă articolul de presă, ca urmare a sesizării din oficiu a lucrătorilor de poliţie din cadrul Poliţiei mun. Sighetu Marmaţiei.

În cauză se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor prevăzute de art. 244 Cod penal și art. 326 Cod penal (infracțiuni de înșelăciune și fals în declarații - n.r.).

Cauza se află în ancheta organelor de cercetare penală din cadrul Poliţiei mun. Sighetu Marmaţiei, iar supravegherea este efectuată de un procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sighetu Marmaţiei.

Până la acest moment nu a fost continuată urmărirea penală faţă de vreo persoană (se cercetează doar faptele, fără a exista încă persoane suspecte în cauză - n.r.).

În cazul în care, pe parcursul cercetărilor, apar indicii privind săvârşirea altor infracţiuni sau calitatea persoanelor cercetate atrage competenţa altor organe judiciare, se va dispune declinarea competenţei”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și