Adjunctul IPJ Maramureș nu este singurul care este vizat de anchetatori pentru a fi audiați. Un procuror de la Tribunalul Maramureș ar fi fost chestionat în același dosar. Se pare că tot în calitate de martor, deocamdată.

Procurorul ar fi fost „prieten la cataramă” cu una dintre suspectele care falsificau probele de sânge. Curios este și faptul că, la scurt timp procurorul a cerut să fie pensionat. Ordinul a fost semnat de președintele României. Mai mult, preotul din Ungureni care a fost implicat într-un accident rutier în timp ce era băut ar fi semnat acord de recunoaștere.

Ce spune oficial Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureș

În cursul perioadei 20.06 – 29.07.2022, procurorul competent din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Maramureș a încheiat un număr de 10 acorduri de recunoaștere a vinovăției cu inculpații:

– F.L. pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență în formă continuată (10 acte materiale) şi complicitate la luare de mită în formă continuată (8 acte materiale);

– M.M.G. pentru săvârşirea infracţiunilor de conducerea unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe şi dare de mită (este vorba de preotul de la Ungureni, care în luna iulie 2021, băut fiind, a provocat un grav accident de circulație, soldat cu un rănit încarcerat și grave pagube materiale);

– G.F.A. pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită;

– G.G. pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi dare de mită;

– F.Z.B. pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi dare de mită;

– D.V. pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă;

– P.G. pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită;

– P.V. pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi complicitate la dare de mită;

– G.I. pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită (2 acte materiale);

– P.D. pentru săvârşirea infracţiunilor de cumpărare de influenţă şi complicitate la dare de mită.

Procurorul a propus condamnări ale acestora la pedepse principale rezultante având limite între 1 an şi 4 luni închisoare şi 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendare sub supraveghere (propunerile au fost acceptate de către inculpați, Instanța urmând să admită acordurile respective).

De asemenea, prin aceleaşi acorduri s-au stabilit şi pedepsele complementare rezultante de interzicere a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi a dreptului de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat, pe perioade de 2 ani.

Din materialul de urmărire penală administrat în cauză, înregistrat la unitatea noastră în baza sesizării poliţiştilor anticorupţie ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Maramureş, procurorul a reţinut că persoanele sus menţionate au oferit sume de bani având cuantumuri situate între 1.000 lei şi 5.000 lei, în schimbul facilitării obţinerii şi înscrierii în buletine de analiză toxicologică, eliberate la nivelul Serviciului Judeţean de Medicină Legală Maramureş, a unor valori inferioare ale concentraţiilor de alcool în sânge, în vederea evitării răspunderiii penale pentru faptele comise.

Dosarele de urmărire penală privind pe inculpaţi împreună cu acordurile de recunoaştere a vinovăţiei au fost trimise spre confirmare Tribunalului Maramureş.

Precizăm că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea doarelor la instanţă, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de vinovăţie.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și