În acelaşi timp, procurorii i-au trimis preşedintelui Klaus Iohannis cereri de aviz pentru anchetarea fostului premier Petre Roman şi a fostului ministru al apărării, Victor Atanasie Stănculescu.

În cea de-a doua zi de audieri, primul care a venit la parchet a fost Emil „Cico” Dumitrescu, fost director al Direcţiei de Cultură din cadrul Ministerului de Interne și fost consilier al lui Ion Iliescu. Procurorii l-au pus şi pe el sub acuzare pentru infracţiuni contra umanităţii.

Cico Dumitrescu: Spune că am fost acolo pentru omor şi am spus domn`e... A pus un termen aşa, Voinea ăsta, care nu are nicio acoperire. Când eu nu am avut pe nimeni în subordine, nu am avut puşcă. Cu ce, cu praştia? Cu ce să omor?

Reporter: Cine a tras în oameni?

Cico Dumitrescu: De unde să ştiu dacă nu am fost acolo?

Reporter: Dar unde aţi fost?

Cico Dumitrescu: Am fost în birou.

La sediul Parchetului a venit şi Cazimir Ionescu, fost vicepreşedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Naţională. El este suspectat că a participat la şedinţele în care s-a luat decizia aducerii minerilor la Bucureşti.

„Sunt suspect în dosarul mineriadei. Urmează să primesc dosarul în care apar capetele de acuzare şi suspiciunile în privinţa posibilităţilor mele de a fi participat în vreun fel la luare unor decizii. (...) De pe poziţia pe care o aveam ca vicepreşedinte CPUN aş fi putut participa la luarea unei decizii în privinţa organzării mineriadei”, a explicat Cazimir Ionescu.

În dosarul mineriadei a fost pus sub acuzare şi Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului.

Miron Cozma, fost lider al minerilor din Valea Jiului: „Nu există nicio probă. De-a lungul vremii nu există nicio reclamaţie împotriva mea. (...) Cine sunt inculpatii? Armata, Internele și serviciile! Iată minerii care au făcut ce au făcut, care au spart Liga Studenților, adica armata, minerii care l-au bătut pe Marian Munteanu, adică serviciile, și milițiile care i-au împușcat în piață, i-au bătut! (Reporter: Cine e principalul vinovat?) Ion Iliescu!”, a răspuns Miron Cozma.

Explicaţii în faţa procurorilor a dat şi Gheorghe Dobre, fost director al regionalei CFR din Craiova, suspect că a fost complice la aducerea minerilor în Capitală. Parchetul General aşteaptă acum răspunsul preşedintelui Klaus Iohannis la cererea prin care este solicitat aviz pentru urmărirea penală a trei foşti demnitari: Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi Victor Atanasie Stănculescu.

Dosarul Mineriadei a fost redeschis în martie anul acesta. Ancheta a fost reluată după ce Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că investigaţia făcută în România a fost superficială, iar multe probe au fost ignorate.

La Parchetul General a fost audiat și fostul ministru al Transporturilor Gheorghe Dobre, care în iunie 1990 era șef al Regionalei CFR Craiova.

Miron Cozma, fostul lider al minerilor din Valea Jiului, a spus la ieșirea de la Parchetul General că procurorii își fac datoria în acest dosar și că a fost și el învinuit de infracțiuni împotriva umanității. Totuși, el se consideră o victimă.

Miron Cozma a mai spus că pentru violențele din 14-15 iunie nu sunt de vină minerii, ci fosta Securitate.

„Nu voi fi niciodată de acord să puneți o anatemă pe 63.000 de mineri, câți erau atunci în Valea Jiului”, a spus fostul lider al minerilor.

El a mai spus că minerii au venit conduși de autorități, în frunte cu Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu.

„Am fost adus cu japca de gașca securistă a lui Cămărășescu, am fost bătut în fața primăriei”, a mai spus Miron Cozma.

El a spus că nu a lovit niciodată pe nimeni. „Eu am luat bătaie din cauza lui Marian Munteanu”, a arătat el, afirmând că a fost bătut chiar de mineri.


Preluare: Digi 24

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și