De o săptămână, intemperiile şi inundaţiile care s-au înregistrat în Germania, Austria, Slovacia, Republica Cehă şi Elveţia au provocat moartea a cel puţin 18 persoane, din care 10 în Cehia, şi au cauzat pagube materiale evaluate la mai multe miliarde de euro.

La Magdeburg, pompierii, militarii şi voluntarii luptau cu miile împotriva creşterii apelor râului Elba, al cărui nivel a depăşit recordul atins la inundaţiile din 2002, cu 7,46 metri, duminică, faţă de circa doi metri în mod normal. În total, 23.500 de locuitori din Magdeburg şi împrejurimi au fost rugaţi să-şi părăsească locuinţele în week-end, potrivit celulei de criză.

Evacuări de persoane au avut loc în ultimele zile şi la Halle, Bitterfeld-Wolfen şi Dresda, trei oraşe situate în amonte (pe Elba sau afluenţi) şi unde situaţia s-a ameliorat. "Sperăm că digurile vor rezista presiunii în următoarele zile, dar nu putem fi siguri 100%", a declarat Andreas Hamann, purtătorul de cuvânt al pompierilor din Hanovra şi responsabil cu operaţiunile în sudul şi estul Magdeburg.

Preşedintele german Joachim Gauck a vizitat duminică oraşele afectate din Saxa şi Saxa-Anhalt. "Ne confruntăm cu o catastrofă naţională", a declarat cotidianului Leipziger Volkszeitung Gerda Hasselfeldt, deputat al partidului conservator CSU din Bavaria, o altă regiune grav afectată de inundaţii, în special la Passau, pe Dunăre.

Guvernul cancelarului Angela Merkel pregăteşte pentru joi o reuniune de criză cu conducătorii landurilor pentru a discuta repartizarea costurilor inundaţiilor, potrivit presei.

Mai la sud, situaţia a fost foarte atent supravegheată pe Dunăre, vârful de creştere a nivelului fluviului fiind atins, duminică, în Ungaria, după ce a afectat sudul Germaniei, Austria şi Slovacia. Duminică după-amiază, fluviul a atins un nivel record de 8,90 metri, la Budapesta, şi nu ar urma să mai crească.

În total 1.400 de persoane au fost evacuate în această ţară, ca măsură de precauţie.

În Austria, Slovacia şi Republica Cehă situaţia este pe cale să revină la normal însă autorităţile rămân în continuare în alertă, în condiţiile în care în unele regiuni sunt aşteptate ploi în cursul nopţii de duminică spre luni.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și