De asemenea, este necesara o atentie marita la consumul de carne de porc insuficient prelucrata termic, deoarece procedeele de sarare, afumare sau uscare a carnii nu distrug larvele.

Trichineloza este o boala determinata de Trichinella spiralis, care ajunge in organismul uman in urma consumului de carne contaminata.

Majoritatea infectiilor sunt asimptomatice, insa exista si forme clinice de boala cu evolutie severa care pot cauza moartea prin complicatiile pe care le produc.

Manifestarea clinica a bolii depinde de cantitatea de carne ingerata, de masivitatea infestarii ei si de rezistenta organismului.

Semnele clinice de boala sunt: tulburari digestive (dureri abdominale, diaree, greturi varsaturi), care apar la 1-2 zile dupa consumul de carne contaminata, febra, edeme ale pleopalor si fetei insoţite de conjunctivita, dureri musculare şi adinamie.

Factorii favorizanti ai imbolnavirii la om sunt reprezentati de:

1. Consumul carnii de porc sau vanat neexaminata trichinoscopic

2. Unele obiceiuri culinare: prepararea termica “in sange”, sau consumul de preparate crude sau insuficient prelucrate termic: pastrama, carnat uscat sau afumat, sunca.

3. Achizitionareade catre populatie a carnii din alte locuri decat centrele comerciale specializate.

4. Taierea clandestinaa animalelor

Boala nu se transmite interuman, anunta reprezentantii DSP Maramures.


Preluare: ZiarMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și