Împăratul Iulian al romilor a anunţat, duminică, că urmează trei zile de funeralii pentru autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, decedat duminică, în Spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya (Turcia), după care va avea loc înmormântarea în Cimitirul Municipal din Sibiu, unde Cioabă va fi înhumat lângă părinţii săi.
„Trei zile de mâine încolo vor fi funeralii, pregătiri de înmormântare. Femeile, trei zile nu fac mâncare cât e mortul în casă, mănâncă numai mâncare rece. Nu spală. Nu se piaptănă. Femeile nu poartă doliu. Nu se îmbracă în haine negre. Acestea sunt obiceiurile la noi. Bărbaţii vin trei zile la priveghi, se rânduiesc, de seara, până dimineaţa, dimineaţa le iau alţii locul, vor fi trei zile şi trei nopţi priveghi. După asta, va fi doliu de 30 de zile, nu se vor face nunţi, nu se vor face botezuri pe tot cuprinsul ţării. Noi suntem romii nomazi şi căldărari, sunt 27 de caste de romi”, a explicat împăratul Iulian.
Acesta a adăugat că Florin Cioabă va fi îngropat fără sceptru şi fără coroană, acestea rămânând urmaşului său la tron.
La priveghi şi la înmormântarea lui Florin Cioabă, sunt aşteptaţi romi din toată ţara, spune împăratul Iulian. Potrivit acestuia, prezenţa la Sibiu în această perioadă a preşedintelui Traian Băsescu este incertă.
Întrebat de corespondentul AGERPRES dacă crede că preşedintele ţării va fi prezent la înmormântarea lui Florin Cioabă, împăratul Iulian a răspuns: „Nu cred, dar poate să vină (Traian Băsescu la înmormântare n.r.).Nu vrem să implicăm Guvernul României în problemele noastre”.
La înmormântare, tradiţia ţigănească cere ca Florin Cioabă să fie condus la groapă de un întreg alai, iar în urma sicriului să se arunce monede pe jos, care sunt adunate de copii.
„Indiferent că e rege, cine e, tradiţia mortului este o persoană de neatins. Mortul este sacru. Nu se atinge, să nu fie în preajmă câini, pisici. Să nu treacă prin faţa mortului femei. Se aruncă bani când e condus la groapă. Să-şi plătească mortul drumurile pe unde merge”, a adăugat împăratul Iulian.
Acesta speră ca Florin Cioabă să fie îngropat alături de tatăl său, de primul rege autointitulat al romilor, în Cimitirul Municipal din Sibiu. Împăratul Iulian are şi el un cavou vizavi de mormântul părinţilor lui Florin Cioabă.
Iulian a mărturisit că ultima dată a vorbit cu Florin Cioabă cu două zile înainte să plece în Turcia, când i-a mărturisit că „nu avea absolut nicio problemă”.
Autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, a murit, duminică, la vârsta de 58 de ani, în spitalul Akdeniz Üniversitesi din Antalya.
Florin Cioabă a suferit un infarct, luni după-amiază, în timp ce se afla în concediu cu familia în Antalya, Turcia, fiind în stare gravă mai multe zile.
Cioabă a fost ţinut în viaţă cu ajutorul aparatelor şi a fost transferat, vineri, de la spitalul Anadolu din Antalya la spitalul Akdeniz Üniversitesi, unde medicii i-au montat, vineri seară, un dispozitiv de asistare circulatorie.
Nora autointitulatului rege al romilor, Florin Cioabă, Sighişoara Cioabă, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că socrul său a fost mutat la un alt spital şi că situaţia e gravă.
„L-am transferat la alt spital. (...) Situaţia e gravă”, a mărturisit Sighişoara Cioabă.
Medicul cardiolog Şerban Brădişteanu s-a deplasat la începutul săptămânii în Turcia pentru a-l consulta pe autointitulatul rege al romilor, Florin Cioabă, internat într-un spital din Antalya după ce a suferit un preinfarct, în timp ce se afla în vacanţă.
Brădişteanu a declarat joi presei, la întoarcerea în ţară, că Florin Cioabă era într-o stare hemodinamică destul de proastă, însă era foarte bine îngrijit din punct de vedere medical, cu toate aparatele disponibile care să-l menţină într-o stare cât mai bună.
"A avut un stop cardiac care a fost resuscitat, a urmat intubarea şi pentru menţinerea în viaţă s-au administrat barbiturice, respectiv sedative, ca să suporte aparatele. Medicul de gardă era acolo cu un anestezist, deci din punct de vedere medical era foarte, foarte bine îngrijit", a precizat Şerban Brădişteanu.
Preluare: AgerPres