O eclipsă parţială de Soare este vizibilă marți, în condiţii bune (dacă este senin) şi din România. În România, Soarele va fi acoperit în proporţie de 44%, în nord-estul extrem, şi 32% în vestul ţării, potrivit AstroBârlad.
Eclipsa se poate vedea din Europa, nord-estul Africii şi vestul Asiei, magnitudinea maximă a eclipsei fiind de 0.86 (86.2%).
Începutul eclipsei parţiale este la ora 12:25:13, iar faza maximă ajunge la 13:38:17. Eclipsa parţială de soare durează până la 14:50:41.
Luna se află între Pământ și Soare și obturează imaginea Soarelui pentru cei care privesc de pe Pământ.
Recomandările specialiștilor sunt să nu priviți direct spre Soare, fără ochelari speciali pentru eclipsă sau fără filtre. Altfel, poate fi afectată grav retina.
Eclipsa din 25 octombrie 2022, a 16-a eclipsă de Soare, va fi vizibilă din Europa (cu excepția Peninsulei Iberice), Urali și Siberia de Vest, Orientul Mijlociu, Asia de Vest și din nord-estul Africii.
Faza maximă a eclipsei parțiale va fi înregistrată în Câmpia Siberiei de Vest din Rusia, lângă Nijnevartovsk.
Este a doua eclipsă de Soare din acest an, însă prima (din 30 aprilie) nu a putut fi observată din România (doar din Pacific și America de Sud). Următoarea eclipsă de Soare va fi în 20 aprilie 2023 (hibridă, va începe ca inelară și apoi totală; nu va putea fi observată din România/Europa).
Un alt fenoment astronomic vizibil din România se va înregistra în data de 8 decembrie 2022, când Luna va oculta planeta Marte.
Fenomenul este cu atât mai spectaculos cu cât în data respectivă, Marte se va afla la opoziţie, moment în care planeta are strălucire maximă şi diametrul aparent maxim vizibil prin telescop.
Preluare: G4media.ro