Legea a fost adoptată, conform reprezentanţilor guvernului, pentru a rezolva problema aglomerării din penitenciare, care a dat mari bătăi de cap statului român în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO). De altfel, ministrul Toader a menţionat că în luna ianuarie se va prezenta la forul european și foaia de parcurs o va înainta până în ianuarie 2018. “În cursul zilei de ieri (n.red. – joi), în baza acestei legi, adăugarea acelor șase zile considerate ca fiind executate, au ieșit din penitenciar 529 de deținuți. Este mult și pentru orice așteptare a mea. Nu credeam că impactul este, va fi atât de mare, dar, sigur, este efectul legii”, a declarat Toader, la conferința “Protecția drepturilor deținuților și condițiile de detenție din România”.

# Comisiile de liberare condiţionată, foarte solicitate
El a precizat că informația i-a fost transmisă de directorul ANP, Marian Dobrică. Tudorel Toader a adăugat că, tot în cursul zilei de joi, 3.349 de deținuți au dobândit vocație pentru liberare condiționată. “Tot prin adăugarea celor șase zile, în cursul zilei de ieri (n.red. – joi), au dobândit vocație la liberarea condiționată 3.349 de deținuți. Deci, li s-a împlinit fracția prin ce au executat efectiv și prin ce se consideră efectiv executat de lege prin adăugarea celor șase zile la fiecare 30 de zile executate. Nici la acești 3.349 nu intră cei care oricum ar fi dobândit vocație la liberarea condiționată, ceea ce înseamnă că, pe termen foarte scurt, probabil, comisiile vor fi destul de solicitate, pentru că nu-mi închipui ca vreun deținut să dobândească această vocație și să nu-și exercite acest drept, să nu încerce această așteptare, speranță legitimă pe care o are”, a declarat ministrul Justiției.

# Alte 130 situaţii vor fi analizate
Situaţii de persoane care au părăsit unităţile de detenţie au fost şi în Maramureş. “În cursul zilei de joi, din Penitenciarul Baia Mare au fost cinci persoane liberate condiţionat. Acestora le-a expirat pedeapsa în termen, ca urmare a aplicării reducerii de zile compensatorii. Ei au fost încarceraţi pentru infracţiuni contra patrimoniului. Ca urmare a deciziei, efectivul rămas în unitatea noastră este de 375”, a declarat, pentru Glasul Maramureşului, Andreea Dobriţoiu, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Baia Mare. Ar putea să nu fie singurii. “Situaţiile altor 130 persoane vor fi analizate de comisia de liberare condiţionată în cursul săptămânii viitoare. Comisia poate fie să propună liberarea, fie să propună amânarea liberării. Instanţa va decide în aceste cazuri punerea în libertate”, a explicat Andreea Dobriţoiu.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și