Modificarea legislativă ar corecta astfel o nedreptate cu care se confruntă elevii români comparativ cu elevii din alte tări, unde elevii nemulțumiți de o notă obținută la examenul de finalizare a studiilor liceale, pot să susțină din nou proba în sesiunea următoare.

Așa cum este și firesc, de altfel, rolul școlii, al educației, ar trebui să fie încurajarea elevilor să mai studieze pentru a stăpâni cât mai bine materia, chiar dacă asta vine după un examen programat.

Mai mult, în unele țări, examenele sunt susținute pe o periodă mult mai lungă și nu doar pe durata a trei- patru zile cum se întâmplă în România lăsându-le elevilor timp să se pregătească la fiecare dintre probe, pe rând.

Proiectul legislativ al USR este avantajos pentru elevi, întrucât nota ar fi modificată doar în cazul în care în urma reexaminării este mai mare. Dacă a doua notă este mai mică, atunci rămâne valabilă nota mai mare.

Proiectul prevede introducerea la articolul 103 din Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023 a următoarelor trei alineate:

„(12) Absolvenții studiilor liceale care au promovat examenul national de bacalaureat și doresc să-şi mărească nota obținută la cel puțin una dintre probe se pot prezenta, la cerere, la a doua examinare în cadrul unei sesiuni de bacalaureat viitoare.

(13) Rezultatul reexaminării prevăzute la alin. (12) nu poate conduce la scăderea notei obținute anterior. În urma reexaminării pentru mărirea notei, rezultatul se modifică doar dacă nota obţinută este mai mare decât cea anterioară.

(14) În situația în care rezultatul reexaminării conduce la creșterea notei obținute anterior, absolventului i se eliberează o diplomă de bacalaureat cu nota obținută în cadrul reexaminării”, conform proiectului.

Reglementarea se va aplica doar dacă proiectul reușește să treacă de Parlament.


Preluare: stiridecluj.ro

Elevii care și-au luat BAC-ul ar putea să își mărească notele

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și