Cei doi parlamentari au semnat un amendament pentru eliminarea alineatului (2) al articolului 137 din Codul de Procedură Penală propus de Guvern şi transmis Parlamentului.

Textul abrogat în comisie preciza:

"Supravegherea tehnică se poate dispune cu privire la suspect sau inculpat. Interceptarea convorbirilor şi comunicărilor, precum şi localizarea sau urmărirea prin GPS se poate dispune şi cu privire la o altă persoană dacă există o suspiciune rezonabilă că aceasta primeşte ori transmite comunicări de la suspect sau de la inculpat ori destinate suspectului sau inculpatului, că suspectul sau inculpatul foloseşte telefonul sau sistemul de comunicare al persoanei respective, sau punctul de acces al acesteia la un sistem informatic. Monitorizarea tranzacţiilor financiare şi dezvăluirea datelor financiare se poate dispune şi cu privire la persoana care a participat sau participă la tranzacţiile financiare ale suspectului sau inculpatului, ori la persoana care coordonează activităţile financiare ale suspectului sau inculpatului. Supravegherea video, audio sau prin fotografiere în spaţii private se poate dispune şi cu privire la altă persoană decât suspectul dacă există o suspiciune rezonabilă că printr-o astfel de măsură se poate ajunge la descoperirea locului în care se află suspectul sau inculpatul”.

Amendamentul lui Toni Greblă şi Marton Arpad a fost adoptat în subcomisia pentru Codul penal şi Codul de Procedură Penală condusă iniţial de Victor Ponta.

Acest lucru reiese din raportul redactat de comisia specială pentru Codurile juridice, care precizează şi faptul că "după desfăşurarea mai multor şedinţe ale Subcomisiei, urmare a imposibilităţii participării deputatului Victor Ponta la acestea, datorită faptului că a fost ales preşedinte al PSD, conducerea a fost preluată de Toni Greblă".

Astfel, măsura supravegherii tehnice era posibilă în forma actului normativ redactat de Ministerul Justiţiei şi în cazul suspecţilor, respectiv înaintea începerii urmăririi penale.

A fost păstrat, însă, articolul 138, alineatul 1: "Supravegherea tehnică poate fi dispusă în cursul urmăririi penale, pe o durată de cel mult 30 de zile, la cererea procurorului, de judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în primă instanţă sau de la instanţa corespunzătoare în grad acesteia în a cărei circumscripţie se află sediul parchetului din care face parte procurorul care a formulat cererea”.

Acesta a devenit ulterior articolul 140 la care a făcut referire preşedintele Traian Băsescu, precizând că adoptarea acestuia a fost o eroare, şi pentru care a solicitat Guvernului modificarea prin Ordonanţă de Urgenţă, adoptată, vineri, având în vedere că la 1 februarie noile coduri ar urma să intre în vigoare.


Preluare: MediaFax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și