In ultimii ani, s-a constatat ca numarul avorturilor s-a mentinut, in Maramures, la 80-90 pe luna, ceea ce inseamna o medie de patru interventii in fiecare zi lucratoare. Statisticile Directiei de Sanatate Publica (DSP) arata ca numarul cel mai mare de intreruperi de sarcina e inregistrat in spitalele publice.

Raportat la numarul de maramuresence gravide, inregistrate anual in evidentele medicilor, procentul avorturilor este alarmant – de peste 25%. Tot din statistici reiese faptul ca incidenta avorturilor in randul minorelor este mai mare de la an la an.

„In spitalele publice din judetul Maramures am avut intreruperi de sarcina la femeile cu varsta de sub 15 ani. In 2011 am avut o intrerupere de sarcina la cerere si in 2012 patru intreruperi de sarcina cu varsta de pana la 15 ani. Intre 15 si 19 ani, pentru 2011 am avut 23 de cereri si in 2012, 20 de cereri”, a explicat directorul DSP Maramures, Rares Pop.

Cifrele prezentate de oficialul Directiei de Sanatate Publica fac referire doar la spitalele de stat din judet. La privati au mai fost inregistrate pentru avorturi o adolescenta cu varsta sub 15 ani si 27 de interventii la tinere de pana la 19 ani.

Autoritatile din domeniul sanitar arata ca, desi exista centre de consiliere si planificare familiala, respectiv cabinete in care tinerii pot primi gratuit informatii cu privire la riscurile la care se expun in cazul actului sexual neprotejat, serviciile de acest gen nu sunt privite cu prea mult interes.

„Noi desfasuram activitatea de preventie si planificare familiala prin cabinetele de medicina scoalara, cabinetele de medicina primara si de familie, inclusiv prin centrele de plening. Se adreseaza in principal celor care ajung in aceste cabinete si in centrele de plening, cat si la nivel scolar. Acum, rezultatele sunt mai mult sau mai putin pozitive sau care sa ne bucure. Situatia aceasta e: educatia sexuala trebuie facuta in principal in scoli. De aici trebuie sa pornim”, a mai declarat Rares Pop.

Conform DSP Maramures, pe parcursul anului trecut au intrat in evidentele ginecologilor 2.775 de maramuresence care urmau sa nasca iar acestora li s-a adaugat 982 de femei care au avortat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și