“În cadrul audienței, Sfântul Părinte a autorizat Congregația Cauzelor Sfinților să promulge Decretul privind martiriul Slujitorilor lui Dumnezeu Valeriu Traian Frențiu, Vasile Aftenie, Ioan Suciu, Tit Liviu Chinezu, Ioan Bălan, Alexandru Rusu și Iuliu Hossu, episcopi români greco-catolici uciși din ură față de credință în diferite locuri din România, între anii 1950 – 1970”, scrie site-ul e-communio.ro.

# Alexandru Rusu, primul episcop greco-catolic de Maramureș

Fiul lui Vasile (preot greco-catolic) și al Rozaliei, Alexandru Rusu s-a născut în data de 22 noiembrie1884 în Șăulia de Câmpie (jud. Mureș), într-o familie cu 12 copii. A urmat școala elementară și secundară la Bistrița, apoi la Târgu Mureș și în cele din urmă la Blaj, unde și-a luat examenul de maturitate în 1903. Apoi a fost trimis ca seminarist al Arhiepiscopiei de Alba-Iulia și Făgăraș la Seminarul Central din Budapesta, unde a luat doctoratul în teologie în 1910.

“Hirotonit preot în același an la Blaj, Alexandru Rusu a fost numit profesor de teologie și director al ziarului <> din Blaj, în paginile căruia a apărat drepturile Bisericii. Între 1925 și 1930, a fost rectorul Academiei Teologice din Blaj.

În data de 30 ianuarie1931 a fost consacrat episcop al noii Eparhii greco-catolice de Maramureș. În 1946, a fost ales de Sinodul electoral din Blaj ca prim candidat pentru funcția de mitropolit. Papa Pius al XII-lea și-a dat acordul pentru numire, dar regimul comunist s-a opus, în intenția de a dezorganiza Biserica Greco-Catolică Română. Alexandru Rusu a fost arestat în dimineața zilei de 29 octombrie, odată cu ceilalți episcopi români uniți (greco-catolici), în cadrul prigoanei comuniste care a suprimat Biserica Română Unită”, informează reprezentanții Episcopiei Greco Catolice de Maramureș.

Între 1950 și 1954, Alexandru Rusu a fost încarcerat la închisoarea din Sighet, la fel ca și ceilalți episcopi greco-catolici. După eliberarea din închisoare, în data de 4 ianuarie, a fost plasat, succesiv, în domiciliu obligatoriu la mănăstirile ortodoxe Curtea de Argeș, Ciorogârla și Cocoș.

“A fost arestat din nou în data de 30 decembrie 1956. După o parodie de proces stalinist la Tribunalul Militar al Regiunii a III-a Militare din Cluj, a fost condamnat la închisoare pe viață, sub acuzația de înaltă trădare”, informează reprezentanții Episcopiei Greco Catolice de Maramureș.

Timp de șase ani și jumătate PS Rusu a trecut prin închisori cu regim foarte dur (Gherla, Pitești și Dej). În urma condițiilor de acolo (lipsă de apă, de aer, alimentație monotonă, statul în picioare, pedepse, frig, lipsă totală de igienă), a murit de septicemie în data de 9 mai1963, în spitalul închisorii de la Gherla.

# Majoritatea episcopilor beatificați au fost închiși la Sighet

În afara episcopului Alexandru Rusu, și alți episcopi greco-catolici români, beatificați de Papa Francisc, au fost închiși la Sighet, unii dintre ei găsindu-și sfârșitul aici.

“Episcopii Iuliu Hossu și Ioan Bălan au fost încarcerați în Penitenciarul din Sighetu Marmației în perioada 1950-1955.

Episcopul Ioan Suciu a fost dus în octombrie 1950 la Penitenciarul din Sighetu Marmației. Acolo, datorită regimului draconic, s-a stins din viață în 27 iunie 1953, în celula 44, fiind dezlegat de Episcopul Iuliu Hossu.

Episcopul Valeriu Traian Frențiu a ajuns în 1950 la Sighet și a murit în 11 iulie 1952. Episcopul Tit Liviu Chinezu a fost încarcerat în 1950 și a decedat în data de 15 ianuarie 1955, înghețat”, precizează site-ul e-communio.ro.

Episcopii decedați au fost înhumați, fără sicriu, noaptea, în Cimitirul Săracilor din Sighetu Marmației, fără a se cunoaște locul în care au fost înmormântați.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și