Consiliul Superior de Medicină Legală a oferit detalii despre această situație și susține că institutele de medicină legală sunt în dificultate din cauza acestor teste fals pozitive pentru consumul de droguri. Este lipsa de personal, nu sunt fonduri pentru aparate performante și nici suficienți specialiști. Practic, sute de șoferi care nu consumaseră droguri au avut teste fals pozitive și au dat de lucru fără rost medicilor legiști.

Poliția Română comenta la finalul anului trecut rezultatele drug-testelor și, voalat, lansa un avertisment. Din exemplele date rezultă că mulți șoferi, care nu consumaseră substanțe interzise, au avut teste rapide pozitive care au fost contrazise de analizele de sânge.

CHESTOR GEORGIAN DRĂGAN – director de cabinet al Inspectorului general al IGPR: În județul Maramureș doar 50% testări confirmate de către medicina legală, probele sunt analizate la IML Cluj și un contraexemplu în Vâlcea, peste 90% sunt confirmate aceste probe, analizele sunt făcute la INLM București. Analizăm cifrele, facem comparații și cu siguranță în perioada următoare vom lua anumite decizii din acest punct de vedere.

Consiliul Superior de Medicină Legală susține însă că diferențele dintre rezultatele de laborator din județe sunt doar o consecință a modului în care sunt recoltate și transportate probele spre IML-uri unde examenele toxicologice se fac după proceduri clare și identice.

Sindicaliștii din poliție au venit cu precizări suplimentare: poliția rutieră folosește două tipuri de aparate drugtest, iar cel mai ieftin este fabricat într-o țară asiatică.

VASILE ZELCA – preşedinte SNPPC: Probabil de frica auditului, de frica controalelor pe cheltuieli pe achiziții au preferat să achiziționeze aceste aparate care sunt mai ieftine, dar care sunt deficitare. E adevărată acea vorbă românească – cât dai, atât face!

CĂTĂLIN ŢONE – expert antidrog: În dotarea Poliției Naționale nu sunt foarte multe teste performanțe și adaptate la noile cerințe. Eu cred că cataloagele de marcări ar trebui actualizate și adaptate tocmai pentru a fi eficienți.

Nu stim însă dacă a și răspuns pentru astfel de achiziții defectuoase, aparatele respective fiind retrase până la urmă din cauza lipsei de performanță. Cei de la Consiliu prezintă și discrepanțele între testările rapide și confirmările de laborator.


DIFERENŢE
2022
teste rapide 3312
confirmare 2616

2023
teste rapide 3009
confirmare 1858
sursa CNML

Consiliul Superior de Medicină Legală susține și că rezultatele analizelor toxicologice apar uneori cu întârziere pentru că sunt prea puțini specialiști, aparatele sunt vechi, iar aceste activități sunt subfinanțate. Tarifele pentru serviciile medico legale sunt la nivelul din 2006.

COSMIN ANDREICA – preşedinte Sindicatul Europol: Toate aceste costuri legate de analizele toxicologice sunt achitate de Poliția Română, iar la finalul anului 2023 a fost înregistrată o datorie de aprox 1,2 milioane de lei din partea poliției către structurile de medicină legală, asta din cauza că guvernul a înțeles ca nu mai trebuie să facă o rectificare bugetară și practic a rămas instituția cu datorii.

Reprezentantii medicilor legisti au anunțat că dacă vor fi întrebați sunt dispuși ca pe viitor să ofere sfaturi legate de modul în care pot fi testați șoferii.


Preluare: tvrinfo.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și