"Eu am cerut ieri primului ministru o împuternicire specială pentru discuție cu Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor—pentru că e o decizie care nu aparține numai de Ministerul Sănătății. Grila de salarizare pentru personalul medical—de ea este responsabil, după cum știți, Ministerul Muncii—noi încercăm să o reașezăm puțin, nu știu dacă o să reușim toată legea 284 să o aplicăm imediat, dar poate gradualizat, poate prin niște etape putem să o facem. De aceea eu cred că dacă de sâmbătă ne așezăm la masă, să încercăm să identificăm perioadele pe care să le acceptăm de comun acord—iar după aceea cu Ministerul Muncii și Ministerul Finanțelor să găsim soluțiile...", a precizat ministrul.

El a mai anunțat că săptămâna viitoare va prezenta în Guvern o informare cu stadiul negocierilor și le-a cerut protestatarilor să fie rezonabili, subliniind că dialogul este necesar. De asemenea, i-a rugat să înceteze protestele pe durata negocierilor.

"Cât timp avem dialog, menajați-vă eforturile că aveți destul de făcut treabă la spitale și în general, sunt convins de asta. Eu încerc să vă asigur de bună credință și în clipa în care vom termina discuțiile, până miercuri, joia viitoare, menajați-vă eforturile. După aceea, sigur, sunteți liberi să faceți ce vreți, că dvs. decideți. Nu decid eu pe modalitățile pe care dvs. le alegeți", a precizat Nicolăescu.

El a admis că "medicii rezidenți o duc foarte rău", adăugând că sunt necesare eforturi din partea autorităților pentru remedierea problemei. În acest sens, a cerut protestatarilor un dosar cu toate revendicările, transmise oficial.

"De luni de zile purtăm discuții, de luni de zile colegi de-ai dvs. participă la colectivele noastre de lucru—că avem echipe de lucru care pe diverse proiecte de lege și-au exprimat punctele de vedere, au venit chiar cu o serie de soluții constructive, pe care noi le apreciem. Dar pentru că este acum un moment mai greu, mai tensionat, cred că este bine să ne reașezăm poate cu mai multă atenție pe anumite aspecte pe care dvs. le ridicați", a precizat ministrul.

Nicolăescu a mai afirmat că și-a concentrat eforturile asupra reformei sistemului sanitar și că o serie de proiecte de lege se află încă în dezbatere publică. El a adăugat că până acum au avut loc cinci dezbateri publice, iar vineri urmează să mai aibă loc una la Oradea și una la Timișoara.

"Săptămâna viitoare ne vom întâlni din nou cu reprezentanții dvs la nivel național ca să dăm o formă finală acestor proiecte de lege. Unele dintre ele sunt exact ceea ce dvs. doriți prin ceea ce acum protestați. Altele nu cred că își vor putea găsi o soluționare astăzi sau mâine, cum ar fi de exemplu finanțarea cu 6% din PIB pentru sănătate. Vă dați seama că și eu îmi doresc asta. Dacă am avea o asemenea finanțare și viața mea ar fi mai ușoară, pentru că dvs v-ar fi mai bine, oamenilor le-ar fi mai bine și criticile ar fi mai puține către noi. Deci și eu îmi doresc asta, numai că va trebui să vedem—și de aceea cred că e nevoie să ne așezăm la masă", a mai declarat ministrul.

Joi a fost a doua zi consecutivă de proteste la Ministerul Sănătății, după ce miercuri peste 120 de oameni au fluierat și au afișat lozinci prin care cereau "respect" pentru sistemul medical și 6% din PIB pentru Sănătate.

Ei au mai cerut o legislație care să garanteze independența profesională a celor care lucrează în sistemul public și privat, o lege a salarizării specifică acestui sistem, apărarea demnității și renunțarea la denigrarea profesioniștilor de către autorități, organizarea unităților medicale cu paturi în sistemul public pentru asigurarea unor servicii prompte și de calitate pentru pacienți.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și