Europa şi Statele Unite se acuzau mutual de spionare, miercuri, în timp ce reprezentanţi ai cancelarului german Angela Merkel, care ar fi fost o victimă directă a acţiunilor de spionaj, urmează să fie primiţi la Washington.
Doi funcţionari de rang înalt ai Cancelariei germane urmează să aibă întâlniri cu oficiali de rang înalt de la Casa Albă, după apariţia unor dezvăluiri despre o presupusă interceptare a telefonului mobil al cancelarului Angela Merkel.
Totodată, în următoarele zile, şefii serviciilor secrete (BND) şi ai serviciilor de informaţii interne germane vor fi primiţi, la rândul lor, în capitala Statelor Unite.
Având în vedere diferenţa de fus orar, europenii au fost nevoiţi să răspundă în cursul zilei acuzaţiilor formulate de Statele Unite în cursul nopţii precedente. Astfel, Franţa a apreciat drept "puţin credibile" afirmaţiile directorului agenţiei americane de informaţii NSA care, în timpul unei audieri în Congres, a respins acuzaţiile de spionaj şi a oferit asigurări că interceptările telefonice au fost "furnizate" NSA de agenţii europene.
Purtătoarea de cuvânt a Guvernului francez, Najet Vallaud-Belkacem, a făcut apel pentru "mai multă claritate în legătură cu practicile serviciilor secrete americane", fără să dezmintă, însă, o cooperare între cele două părţi.
La rândul său, Berlinul a dezminţit afirmaţiile americane potrivit cărora Germania ar spiona Statele Unite.
Şeful serviciilor de informaţii externe germane (BND), Gerhard Schindler, a oferit asigurări în săptămânalul Die Zeit că "nu există operaţiuni de supraveghere a telecomunicaţiilor efectuate de la ambasada germană la Washington".
Preluare: MediaFax