Bucurie mare pe fetele absolventilor de clasa a VIII-a care astazi, 29 iunie, si-au aflat notele finale la Evaluarea Nationala. La nivelul judetului Maramures, media de promovabilitate a fost mai mare decat anul precedent, aceasta fiind de 75,36%. Cu toate acestea, au existat si cazuri mai nefericite, absolventii nereusind sa obtina nici macar media 2.

Reprezentantii Inspectoratului Judetean Scolar Maramures au aratat ca elevii s-au descurcat mai bine anul acesta, ca dovada stau mediile mari obtinute de candidati. „Indiferent de nota si de rezultat, media aceasta intra in calculul notei de admitere, nu vorbim de promovabilitate la aceasta evaluare. Chiar daca este nota 5 intra in calcul. Putem vorbi de un procent al celor cu medii de peste 5 si daca ne oprim aici atunci va spun ca procentul este de 75,36%. In orele urmatoare o sa iasa si ministerul cu un anunt oficial si atunci se va putea raporta judetul nostru la rezultatul la nivel national. Revenind, avem toata gama notelor de la 1 la 10. Incepem cu cele de 10, sunt 18 medii de 10 la nivel de judet, dar avem si 40 de medii intre 1 si 1,99. Frecventa cea mai mare este pe nivelul 7-9.99. Rezultatele sunt mai bune raportat cu ce a fost anul trecut. Asta este o consecinta a faptului ca se invata din experienta anterioara“, a spus Pavel Filip, purtatorul de cuvant al ISJ Maramures.

21 de nota 10 la matematica si doua la limba romana, la Scoala Generala „Nicolae Iorga“

La fel de incantati au fost si elevii de la Scoala Generala „Nicolae Iorga“, care au obtinut rezultate remarcabile. In 2013, aceasta unitate de invatamant are o promovabilitate de peste 99%, un singur elev fiind notat cu o nota mai mica de 5. „Rezultatele sunt intr-adevar remarcabile, dar in acelasi timp sunt si pe masura absolventilor de clasa a VIII-a din acest an scolar. Au avut niste rezultate foarte bune, care sunt confirmate si de aceasta Evaluare Nationala. Este vorba de doua note de 10 la limba si literatura romana si de 21 de note de 10 la matematica. Iar la rezultatul general avem doi absolventi cu media 10“, a spus directorul unitatii de invatamant, Mihai Bolos.

De cealalta parte, dupa ce au trecut peste primul examen important din viata, elevii s-au aratat la fel de incantati. „A fost usor, dar in acelasi timp greu. Emotiile au fost foarte mari, dar un an de pregatire a ajutat. Am reusit sa iau 9.85 la romana si 10 la matematica. Imi doresc sa merg la Colegiul National «Gheorghe Sincai» la matematica-informatica, intensiv engleza. Nu pot sa spun ca ma asteptam sa iau note chiar asa de mari, dar speram. A fost foarte emotionant si ma bucur ca a trecut cu bine“, a spus Diana Muresan.

„Mie mi s-a parut ca a fost destul de usor examenul, mai greu a fost la romana, unde am luat 9.20 si 10 la matematica. Sper sa intru la Sincai, la matematica-informatica intensiv“, a aratat Andrei Chisca. „Fericita pentru ca am luat o nota buna, deci a fost usor. A fost un examen cu unele dificultati, dar a fost usor si ma bucur ca a trecut. Am luat 9.90 la mate si 9.45 la romana. Pe viitorul indepartat nu stiu ce voi face, dar acum sper sa intru la Sincai sau la Lucaciu“, a precizat Emmima-Damaris Barle.

Parintii, mai emotionati decat elevii

Poate mai emotionati decat tinerii absolventi au fost parintii acestora, care dupa aflarea notelor au spus ca, indiferent de alegerea pe care tinerii o vor face, ii vor sustine si de acum incolo. „Cu bucurie, cu emotii, a fost finalul unei munci de patru ani. Ea va fi cea care va alege pasii urmatori in viata. Rezultatul de astazi este urmarea asteptarilor noastre“, a aratat Muresan Felicia.

„Orice examen presupune si emotii. Acesta a fost primul pas si sper sa intre unde doreste, pentru a parcurge o alta etapa in viata. E decizia lui, asa a fost intotdeauna, e viata lui si eu pot sa-l ajut doar daca-mi cere un sfat“, a aratat un alt parinte.

Elevii care nu sunt multumiti de nota pe care au obtinut-o pot face contestatie pana la ora 22.00. Rezultatele finale vor fi afisate in 3 iulie.

Datele partiale la nivel de tara arata astfel: 115.730 de elevi, reprezentand 77,17% din totalul centralizat, au obtinut note peste 5 la acest examen.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și