1.Gestionarea resurselor umane şi logistice

La 1 octombrie 2017, gradul de ocupare a funcţiilor prevăzute era de 88,6 %, după ce, în primele nouă luni ale acestui an unitatea a încetat raporturile de serviciu cu 68 de poliţişti (din care 19 ofiţeri şi 49 agenți) iar alţi 15 poliţişti au plecat la alte sructuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.

Au plecat poliţişti cu experienţă, buni profesionişti dar este o problemă cu care se confruntă întreaga Poliţie Română iar Inspectoratul General al Poliţiei Române a găsit deja câteva soluţii pentru remedierea deficitului de personal cu care ne confruntăm în prezent. Acest fapt nu şi-a pus deocamdată amprenta asupra evoluţiei infracţionalităţii, deoarece cei care am rămas depunem eforturi susţinute pentru a ţine sub control fenomenul infracţional şi pentru ca cetăţenii acestui judeţ să se simtă în siguranţă.

Ne bazăm pentru asta şi pe cei 23 de poliţişti veniţi de la alte structuri ale M.A.I şi cei 45 de poliţişti încadraţi în acest an, fie din sursă externă, fie fiind absolvenţi ai unităţilor de învăţământ.

Pentru îndeplinirea misiunilor specifice, unitatea are la dispoziţie 229 de autospeciale, reprezentând 44,29 % din necesar.



2. Deservirea comunităţii şi prevenirea criminalităţii

Poliţia este prima instituţie ce intră în contact cu cetăţeanul şi este instituţia cea mai solicitată la producerea unui eveniment în spaţiul public. Scăderea infracţionalităţii se reflectă şi prin scăderea numărului de apeluri de urgenţă care au necesitat intervenţia poliţiei: în primele 9 luni ale acestui an poliţiştii maramureşeni au avut 11809 intervenții la evenimente sesizate prin SNUAU 112. În aproape 67% din cazuri timpul de intervenţie al echipajelor de ordine publică a fost de sub 10 minute.

Dacă facem o medie zilnică rezultă că poliţiştii au 43 de intervenţii în fiecare zi, doar la solicitările prin numărul unic de urgenţă 112.

Astfel că acordăm o deosebită atenţie activităţilor de prevenire a criminalităţii care sunt orientate pornind atât de la priorităţile în domeniu stabilite de Poliţia Română cât şi de la problematica specifică judeţului. În anul 2017 priorităţile în domeniul prevenirii sunt: prevenirea delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor şi prevenirea infracţiunilor contra patrimoniului.

În scopul prevenirii infracţiunilor de furt poliţiştii de prevenire şi cei de proximitate au avut 12 activităţi de distribuire de materiale preventive în spaţii publice şi întâlniri cu grupuri ţintă.

O prioritate în domeniul prevenirii o reprezintă siguranţa în şcoli, în acest domeniu fiind iniţiate şi desfăşurate permanent activităţi preventive în cadrul unor parteneriate educaţionale cu unităţile de învăţământ preuniversitar. La începutul acestui an şcolar a fost derulată la nivel naţional Campania „Şcoala în siguranţă” pentru promovarea mesajelor preventive în rândul grupului ţintă.

Totodată sunt efectuate toate activităţile asumate de IPJ Maramureş în cadrul Planului comun de acţiune în sistem integrat pentru siguranţa elevilor şi a cadrelor didactice în incinta şi zona adiacentă unităţilor de învăţământ preuniversitar şi universitar. În virtutea bunei colaborări cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Maramureş, reprezentanţii poliţiei au participat şi la întâlnirile de lucru organizate cu directorii unităţilor de învăţământ pentru asigurarea schimbului de informaţii utile prevenirii şi combaterii evenimentelor negative în rândul elevilor.



3. Evoluţia fenomenului infracţional

Unul dintre obiectivele generale ale acestei unităţi de poliţie este creşterea gradului de siguranţă pentru cetăţeni, iar reducerea infracţionalităţii sesizate confirmă eforturile depuse în perioada supusă evaluării.

În primele 9 luni ale acestui an au fost sesizate cu 8.8% mai puţine infracţiuni faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016, criminalitatea sesizată aflându-se în scădere pentru al treilea an consecutiv. Este îmbucurător mai ales faptul că infracţiunile de natură judiciară au scăzut cu 9% .
Din perspectiva repartiţiei pe medii de producere, în mediul urban criminalitatea a scăzut cu 7%, în mediul rural au fost sesizate cu 12% mai puţine infracţiuni (acest indicator fiind în scădere pentru al patrulea an consecutiv), iar infracţiunile comise în străinătate au scăzut cu 16%.
Preocuparea polițiștilor pentru constatarea și combaterea fenomenului infracțional a condus la creşterea ponderii infracţiunilor sesizate din oficiu din totalul infracţiunilor sesizate, de la 28.4% în 9 luni 2016, la 31,7% în acest an.

3.1. Criminalitatea gravă, comisă cu violenţă

În ceea ce priveşte infracţiunile comise cu violenţă, în primele 9 luni ale acestui an s-au înregistrat 7 infracțiuni de omor și 2 infracțiuni de tentativă la omor. Profesionalismul şi diligenţele depuse în investigarea şi cercetarea faptelor de omor şi tentative la omor, au avut drept rezultat identificarea tuturor autorilor acestor fapte, dispunerea de măsuri privative de libertate faţă de aceştia şi trimiterea lor în judecată. Într-unul dintre cazuri suspectul este internat la Spitalul de Psihiatrie din Ştei.

3.2. Criminalitatea contra patrimoniului

Şi infracţiunile contra patrimoniului se află pe un trend descendent pentru al treilea an consecutiv, în perioada ianuarie-septembrie fiind sesizate cu 7% mai puţine decât în anul 2016. Dintre acestea, furturile s-au redus cu 5% iar tâlhăriile cu 47%.

În acest an cele mai multe furturi sesizate au fost cele din locuinţe şi din societăţi comerciale, dar în scădere faţă de anul trecut.


Se remarcă totuşi o creştere a furturilor din autoturisme şi a furturilor din buzunare/poşete/genţi, pentru informarea populaţiei fiind derulate activităţi preventive în acest domeniu.

Au fost de asemenea înregistrate mai puţine înşelăciuni deoarece o parte însemnată au rămas la stadiul de tentative, în special în cazul înşelăciunilor prin metoda Accidentul, cetăţenii dând dovadă de mai multă precauţie în acest an.

Sprijinului acordat structurilor operative de către cele 8 cupluri chinologice care încadrează Grupa canină a I.P.J. Maramureş, a dus la identificarea autorilor mai multor infracţiuni de furt şi tâlhărie, la recuperarea unor bunuri sustrase de infractori, la succesul unor acţiuni de identificare şi reţinere a urmăriţilor naţional şi internaţional şi la depistarea a aproape 18.000 de pachete ţigarete ascunse de contrabandişti.

3.3 Criminalitatea economico-financiară

Activităţile polițiștilor specializaţi în investigarea criminalității economice în domeniul evaziunii fiscale au avut ca rezultat creșterea, în primele 9 luni din 2017, cu 17% a valorii totale a prejudiciului recuperat în dosarele penale instrumentate iar pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei cu tutun şi produse din tutun, relevante sunt cele peste 105.000 pachete cu ţigări indisponibilizate în perioada ianuarie-septembrie. Totodată, în cadrul dosarelor penale instrumentate au fost indisponibilizate 10 mijloace de transport auto folosite la săvârşirea de infracţiuni, în valoare totală de aproximativ 90.000 lei.

În ceea ce priveşte combaterea faptelor de corupţie, poliţiştii serviciului au avut în lucru în acest an 23 de dosare penale privind astfel de fapte în care au fost identificate, cercetate şi deferite parchetelor 35 de persoane, nouă dintre acestea fiind deferite Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

3.4. Prevenirea şi combaterea fenomenului infracţional în domeniul silvic

În domeniul silvic în primele 9 luni din 2017, structurile specializate ale I.P.J. Maramureş au efectuat peste 750 de controale, din care 75% pe linia legalităţii transportului de material lemnos.

Au fost constituite 290 dosare penale privind infracţiuni silvice şi asociate, urmare a sesizării din oficiu a poliţiştilor sau a sesizării acestora prin plângeri sau denunţuri şi au fost soluţionate 231 dosare penale.

De asemenea, a fost confiscată cantitatea de aproximativ 1500 mc material lemnos în valoare de peste 300 000 lei şi au fost aplicate până la sfârşitul lunii septembrie 265 sancţiuni contravenţionale la Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice, în valoare de 754.000 lei.

Un exemplu semnificativ în acest domeniu îl constituie dosarul penal complex instrumentat de poliţiştii Serviciului de Ordine Publică Maramureş, în care 19 persoane din judeţele Sălaj şi Maramureş sunt cercetate pentru una sau mai multe din următoarele infracţiuni: complicitate la tăiere fără drept şi furt de arbori, conflict de interese, omisiunea sesizării, fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală şi spălare de bani. Acestea sunt bănuite că ar fi creat un prejudiciu de 2 600 000 de lei Fondului de Conservare si Regenerare a Pădurilor şi bugetului de stat.

În urma celor 20 de percheziţii efectuate de poliţişti la sediile unor ocoale silvice, la societăţi comerciale şi la locuinţele unor persoane, precum şi urmare a extinderii cercetărilor efectuate în acest dosar, s-au dispus măsuri preventive faţă de 14 persoane (3 arestări preventive, un arest la domiciliu şi 10 măsuri de control judiciar) iar alte cinci persoane sunt cercetate în stare de libertate.

3.5 Siguranţa traficului rutier

La nivelul judeţului Maramureş, siguranţa rutieră reprezintă o prioritate a poliţiei, atât timp cât în fiecare an zeci de persoane îşi pierd viaţa sau sunt grav rănite în accidente rutiere. Aceste aspecte afectează, în mod direct sau indirect, fiecare cetăţean, constituind o problemă de ordine şi siguranţă publică.

Acţiunile desfăşurate de poliţiştii maramureşeni vizează asigurarea unui climat de disciplină şi siguranţă rutieră pe drumurile publice din judeţ. În urma acţiunilor desfăşurate au fost constatate în primele nouă luni 769 de fapte penale şi au fost aplicate aproximativ 34 100 de sancţiuni contravenţionale (la O.U.G. nr. 195/2002 și la alte acte normative). Au fost ridicate în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice peste 2800 permise de conducere, cele mai multe pentru depăşirea vitezei cu mai mult de 50 km/h şi nerespectarea normelor privind depăşirea şi au fost retrase aproape 900 certificate de înmatriculare.

Analiza efectuată asupra dinamicii accidentelor de circulaţie soldate cu victime produse în perioada ianuarie-septembrie a acestui an arată faptul că, în comparaţie cu perioada similară a anul anterior, numărul evenimentelor rutiere a scăzut cu 16,5% (-24 accidente) şi au avut ca urmări: 29 morți, 119 răniți grav și 48 răniți ușor.

Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave au fost: viteza neadaptată la condiţiile de drum şi încălcarea normelor rutiere de către pietoni.

Au fost făcute 51 informări pe linie de sistematizare, către Direcția Regională Drumuri și Poduri Cluj, Consiliul Judeţean Maramureş, primării, executanţi de lucrări și proprietarii rețelelor edilitare din zona drumurilor publice cu referire la propuneri de sistematizare a circulaţiei, asigurarea viabilităţii drumurilor în sezonul rece, efectuarea lucrărilor de reparaţii curente, având în vedere degradările pronunţate ale părţii carosabile pe unele tronsoane de drum, probleme legate de reabilitarea DN1C şi DN18, precum şi alte aspecte pe linia asigurării stării tehnice şi a semnalizării corespunzătoare a drumurilor

3.6. Regimul armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase.

În această perioadă, poliţiştii serviciului au iniţiat, organizat şi participat la 15 acţiuni proprii și acțiuni naționale, în cadrul cărora au fost efectuate 231 controale pe linie de arme şi muniţii, pe linia substanţelor toxice ori periculoase, pe linia materiilor explozive şi au desfăşurat activităţi de documentare cu privire la respectarea prevederilor legale privind vânătoarea.

În urma activităţilor specifice desfăşurate în perioada de referinţă au fost indisponibilizate în vederea confiscării 94 de arme, 280 kg de articole pirotehnice, muniţie, 300 kg carne de vânat şi alte bunuri. De asemenea au fost anulate 70 permise de armă.



4. CONCLUZII

- infracțiunile sesizate în 9 luni 2017 au înregistrat o scădere cu aproximativ 9% față de aceeași perioadă a anului anterior;

- în mediul urban au înregistrat creșteri Baia Mare (+3%) și Borșa (+1%);

- în mediul rural au înregistrat creșteri: Baia Mare (+11%), Târgu Lăpuș (+1%), Șomcuta Mare (+13%) și Baia Sprie (+8%);

- infracțiunile contra persoanei au scăzut cu 8%, iar infracțiunile contra patrimoniului au scăzut cu 7%;

- din categoria infracțiunilor contra patrimoniului se observă că furturile au scăzut cu 5%, iar tâlhăriile cu 47%;

- cele mai multe furturi sesizate au fost cele din locuințe (13% din total) și din societăți comerciale (12% din total);

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și