Plățile în cauză au fost efectuate cu încălcarea legii. OUG 26 / 2012 la art. 1 alin (1) interzice angajarea de avocați de către autoritățile publice în condițiile în care există jurist angajat. Prin excepție, alin (2) al aceleași Ordonanțe permite angajarea de avocați doar în cazuri speciale și doar cu acordul prealabil al Consiliului local.

Cu toate acestea, Primarul Ovidiu Nemeș a dispus efectuarea acestor plăți în prima parte a acestui an. DNA suspectează că Ovidiu Nemeș a încercat să își plătească avocatul care îl reprezintă în procesul „Parcometrele” din banii Primăriei. Reamintim că de curând Ovidiu Nemeș a fost trimis în judecată de către DNA pentru abuz în serviciu, imputându-i-se acestuia de către procurori crearea prejudiciului de peste 700.000 lei din bugetul local al Sighetului.

Văzând că gluma se îngroașă, sursele noastre apropiate Primarului ne-au relatat că Ovidiu Nemeș l-a determinat pe avocatul Cristian Niculescu Țâgârlaș, totodată subordonat domniei sale pe linie de partid, să rezilieze contractul cu Primăria. Astfel, săptămâna aceasta în contul Primăriei municipiului Sighet au fost returnați de către avocatul mai sus-amintit banii plătiți în luna martie a.c. Totodată Ovidiu Nemeș mai încearcă să treacă prin Consiliul local Sighet o hotărâre care să dea un aspect cât de cât de legalitate contractului încheiat cu avocații băimăreni.

Același scenariu s-a petrecut și în cazul cunoscutului om de fotbal Gică Popescu, care a returnat sumele fraudate înainte de proces. Chiar și în aceste condiții, fapta a fost consumată iar Gică Popescu se află acum în închisoare. Spre exemplu dacă cineva a furat o butelie de aragaz și, pentru că a fost descoperit, o returnează, fapta penală numită „furt” există în continuare și este pedepsită de lege. Același scenariu s-ar putea repeta și pentru Ovidiu Nemeș.

Pentru Primarul Sighetului situația este mult mai gravă, în sensul că acesta ar putea fi arestat preventiv. Art. 223 alin (1) lit. d) din noul Cod de procedură penală prevede următoarele: „Măsura arestării preventive poate fi luată (...) în cursul judecății, numai dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârșit o infracțiune și există una dintre următoarele situații:
(...)
d) există suspiciunea rezonabilă că, după punerea în mișcare a acțiunii penale împotriva sa, inculpatul a săvârșit cu intenție o nouă infracțiune sau pregătește săvârșirea unei noi infracțiuni.”

Sursele noastre din Primărie mai arată că ieri, 23 mai 2014, DNA-ul a ridicat mai multe acte atât din instituție cât și de la SPG Urbana. Tot ieri, conform acelorași surse, mai mulți înalți funcționari din Primărie au fost chemați la Biroul teritorial Baia Mare al DNA pentru declarații. Sursele noastre mai arată că pentru ziua de luni, 26 mai 2014 orele 12, însuși Primarul Ovidiu Nemeș ar fi citat pentru audieri.

În funcție de probele aflate la dosar și după audieri, procurorii DNA ar putea emite o ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele inculpatului Ovidiu Gheorghe Nemeș și să propună instanței arestarea preventivă a inculpatului în baza art. 223 alin (1) lit. d)

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și