Analizele stratului exterior al pielii, pe care semnele îmbătrânirii sunt mai vizibile, au confirmat faptul că, odată cu trecerea anilor, stratul cornos devine mai gros. Totodată, au scos în evidență faptul că acest proces poate fi întârziat prin exerciții fizice. Bărbații în jur de 40 de ani care fac mișcare regulat au un strat cornos al pielii asemănător cu cei cu zece ani mai tineri, dar care duc o viață sedentară.

Pot interveni și alți factori, cum ar fi moștenirea genetică, alimentația, fumatul sau consumul de alcool. Însă, la comportamente similare, efectul pozitiv al activității fizice este evident.

În cadrul studiului, voluntari de 65 de ani, cu piele normală pentru vârsta lor, au participat la un program de exerciții fizice moderate, de două-trei ori pe săptămână, timp de trei luni. Rezultatul a fost o piele care părea cu câțiva ani mai tânără.

Specialiștii explică fenomenul prin proteinele secretate de celulele musculare în timpul efortului fizic, difuzate apoi în tot organismul, care au efect de anti-îmbătrânire asupra pielii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și