Ei au atras atenţia că, în aceste circumstanţe, Republica Moldova trebuie să se aştepte la orice scenarii şi că ţara are „foarte mari motive pentru îngrijorare.”

În ultimele zile au avut loc mai multe atacuri asupra sediului aşa-zisului serviciu de securitate de la Tiraspol, a unităţii militare din satul Parcani şi a două turnuri de comunicaţii din localitatea Maiak, raionul Grigoriopol.

Fostul ministrul al apărării, generalul de brigadă în rezervă Vitalie Marinuţa, consideră că Rusia este interesată de destabilizarea situaţiei, iar acţiunile acesteia sunt imprevizibile.

„Din punctul meu de vedere, incidentele sunt acţiuni subversive ale Federaţiei Ruse (...), fiindcă nu este în interesul nici al Republicii Moldova, nici, cum unii insinuează, al României sau al NATO, pentru a escalada actualmente situaţia. (...) Eu consider Rusia un actor iraţional, căruia este destul de dificil să-i prezici acţiunile”, apreciază Marinuţa.

De aceeaşi părere este şi expertul Ion Leahu, fostul reprezentant al Chişinăului în Comisia Unificată de Control (CUC), organism care monitorizează situaţia din Zona de securitate de pe Nistru.

Generalul Vitalie Marinuţa nu exclude că incidente şi provocări vor avea loc în continuare în regiune.

„Noi putem să ne aşteptăm la orice. Cred că vom asista şi la alte evenimente de acest gen. Republica Moldova, cred, trebuie să fie gata pentru orice scenariu, inclusiv scenariul care a fost expus de militarii ruşi vinerea trecută, potrivit căruia va fi un atac în direcţia Nikolaev, Odesa, pentru a fi conectate forţele Federaţiei Ruse cu forţele din regiune transnistreană. În consecinţă, avem foarte mari motive de îngrijorare. Cum vor face asta? - sunt o mie şi una metode deja”, a mai spus Vitalie Marinuţa.

Şi expertul Ion Leahu consideră că o eventuală invazie rusă asupra teritoriului Republicii Moldova nu poate fi exclusă.

„Dacă pornim, totuşi, de la presupunerea că acţiunile respective au fost realizate de Federaţia Rusă, înseamnă că noi trebuie să ne aşteptăm la ceea ce a fost în Ucraina la 24 februarie. (Printr-o invazie) ei (ruşii) rezolvă mai multe probleme, inclusiv închid hotarul cu o ţară NATO - România - şi, în acelaşi timp, ei formează încă un centru de luptă în care va fi atrasă o parte din forţele militare ale Ucrainei şi astfel ar simplifica, într-o oarecare măsură, posibilităţile lor de a ataca din Nikolaev, Herson ş.a.m.d.”, a menţionat expertul citat.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și