Date alarmante referiotoare la exploatarea de lemn din Maramureș vin și din partea Camerei de Comerț și Industrie Maramureș, care atrage atenția că, anul trecut, s-a înregistrat un nou record negativ pe acest segment.
Conform cifrelor oficiale, fără la pune la socoteală tăierile ilegale din păduri, exploatarea lemnului a depășit 730.000 metri cubi, fiind cea mai mare cantitate înregistrată de la Revoluție încoace. “Mă îngrijorează volumul de lemn recoltat și aici vorbim de date oficiale, nu de exploatările ilegale, care vedem în fiecare zi ce se întâmplă și mai ales în zona noastră.
Anul trecut, la nivelul județului Maramureș s-au exploatat 731.000 metri cubi de masă lemoasă. Niciodată nu s-a exploatat așa de mult, cu excepția anului 1990, când a fost o debandadă și un haos total. Atunci s-au exploatat 809.000 de metri cubi. După aceea, în momentul în care a fost un control clar, a scăzut, iar apoi a început să crească constant.
De atunci, în aproape 30 de ani, nici într-un an nu s-a exploatat așa de mult la nivelul județului nostru. În comparație de exemplu, în 2015 au fost doar 650.000 de metri cubi, iar în 2017 au fost 643.000 de metri cubi. Asta înseamnă că, dacă nu o să gândim un plan strategic de reîmpădurire pe termen scurt și mediu, foarte curând o să devenim un pustiu.
Este un semnal de alarmă. Tendința de creștere este una constantă, nu vorbim de o creștere bruscă. Și la nivel național la fel se vede foarte clar tendința de creștere constantă”, a declarat Florentin Tuș, președintele CCI Maramureș.
Spusele lui Florentin Tuș vin după ce, recent, Greenpeace Romania a prezentat un raport în care se arată că anul 2018 a fost unul dezastruos pentru județul Maramureș și la capitolul masă lemnoasă recoltată ilegal. În Maramureș au fost cele mai mari valori la volumul masei lemnoase recoltate ilegal (99.389,17 mc), în top fiind și Bistrița-Năsăud (17.501 mc) și Sibiu (15.954,81 mc). În total, în anul 2018 s-a recoltat illegal, în România, un volum de 206.490,39 mc de masă lemnoasă, în creștere cu aproape 16% față de anul 2017. 64% din totalul masei lemnoase recoltate ilegal provine din Maramureș, Bistrița-Năsăud și Sibiu.
Preluare: axanews.ro