Valer Faur a lucrat in cadrul Berg Sistem Gaz din 2003 pana in 2007. In aceasta perioada a fost realizat un tronson de 12 kilometri din reteaua de gaz din Sighetu Marmatiei, inclusiv cel din zona strazilor Corneliu Coposu si Gheorghe Sincai. Potrivit lui Valer Faur, lucrarile au fost realizate cu materiale de cea mai buna calitate, iar proiectul realizat de o firma din Bucuresti a fost respectat in totalitate. El a pus producerea fisurii prin care gazul s-a infiltrat in clubul Euphobia pe seama conditiilor meteo, a unui mic cutremur, precum si a traficului greu.

In fata completului de judecata, Valer Faur a declarat ca cea de a doua explozie nu se putea produce daca autoritatile venite sa cerceteze incidentul ar fi respectat cateva reguli simple. „ In cladire trebuia sa intre un singur om, imbracat intr-un costum special si neaparat sa deschida geamurile, pentru a aerisi incinta. Nu aveau ce sa caute acolo oameni imbracati in civil”, a declarat fostul director executiv al firmei de gaze.

O alta neglijenta semnalata de Valer Faur a fost ca furnizarea gazului pe tronsonul respectiv nu a fost intrerupta decat la cateva ore dupa producerea celei de-a doua explozii, acest lucru neputand fi posibil din cauza faptului ca locurile unde erau amplasati robinetii au fost astupate cu asfalt. Acest lucru i-a fost semnalat lui Silviu Comanici, director Berg Gaz, in 2010, tocmai de catre Valer Faur, insa nu a fost luata nicio masura.

„In august 2010, la sediul Berg Gaz din Sighetu Marmatiei, i-am spus directorului ca in cel putin cinci intersectii din oras au fost astupate cu asfalt locurile unde erau robinetii. Inclusiv la intersectia Coposu cu Sincai”, a spus Valer Faur.

Colaborarea dintre Valer Faur si Berg Sistem Gaz a incetat in 2007, atunci cand angajatul si-a dat demisia. El a hotarat sa plece din firma dupa ce a fost nevoit sa intocmeasca mai multe procese verbale pentru lucrari efectuate in 2006.

Cele doua explozii au avut loc in 19 februarie 2012, prima in clubul Euphobia, iar urmatoarea in cabinetul notarului Gheorghe Sas, ambele intr-o cladire care nu era racordata la reteaua de gaz. Prima s-a produs in jurul orei 1.00, iar anchetatorii au stabilit ca deflagratia s-a declansat in toaleta localului, unde se aflau sapte tinere. La cateva ore, a avut loc cea de-a doua explozie, care a surprins in cladire politisti, pompieri dar si reprezentanti ai Berg Sistem Gaz care incercau sa afle cauzele primei deflagratii.

In total, au fost raniti 21 de oameni, dintre care 15 raniti grav si transportati de urgenta la Bucuresti, printre acestia din urma si Silviu Comanici, directorul Berg Gaz Sighetu Marmatiei, care ulterior a decedat la Spitalul de Arsi din capitala. Supravietuitorii au nevoie si acum de ingrijiri medicale, traumele evenimentelor din acea zi marcand atat victimele cat si familiile acestora.


Preluare: eMaramures.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și