Expoziţia este constituită din nouă vitrine în care sunt expuse cele 122 de eşantioane mineralogice alese pe criterii ştiinţifice - descrise pentru prima oară în România şi/sau carateristice spaţiului naţional - şi muzeografice (eşantioane cât se poate de estetice, care să încânte vizitatorul).

Este o expoziţie în premieră ce cuprinde mineralele descrise pentru prima oară în România precum şi cele mai rare şi spectaculoase asociaţii minerale de pe teritoriul naţional. Pentru atingerea dezideratului propus, am apelat la parteneri şi colaboratori (4 la număr) de la care am împrumutat 41 de piese mineralogice: Universităţile din Bucureşti (UB), Cluj-Napoca (UBB) şi Iaşi (UAIC) şi Muzeul Naţional de Geologie din Bucureşti (MNG). Ca partener s-a constituit şi Academia Română prin girul ştiinţific acordat de regretatul academician Gheorghe Udubaşa.
S-a pornit de la ideea că patrimoniul mineralogic românesc este aproape necunoscut publicului; prea puţină lume cunoaşte că în România au fost descoperite, descrise şi documentate 38 de minerale în premieră mondială. La acestea se adaugă o serie deosebit de valoroasă de asociaţii minerale emblematice pentru spaţiul geologic românesc (prin asociaţie minerală înţelegându-se două sau mai multe specii minerale caracteristice unui mod de formare comun).
Vernisajul expozișiei va avea loc vineri, 23 iunie, la ora 14:00, la Muzeul de Științele Naturii.