Poliţiştii au discutat cu elevii despre limitele răspunderii penale a minorilor, cauzele şi condiţiile favorizante comiterii de infracţiuni, consecinţele juridice ale comiterii faptelor penale şi contravenţionale, măsuri de autoprotecţie adaptate unor situaţii de risc.

Pentru că tema prevenirii delincvenţei juvenile este strâns legată de cea a prevenirii victimizării minorilor, şi pentru că la deschiderea Săptămânii Prevenirii Criminalităţii în judeţul Maramureş au participat specialişti din cadrul Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Cluj-Napoca, una din temele de dezbatere din această zi a fost prevenirea traficului de persoane.

Într-o atmosferă interactivă, cei aproape 200 de elevi claselor IX-XII, din cadrul Liceului Teoretic Petru Rareş Târgu Lăpuş au aflat ce presupune infracţiunea de trafic de persoane şi care sunt cele cinci modalităţi de exploatare a persoanelor: exploatarea sexuală, exploatarea prin muncă, exploatarea pentru trafic de organe, exploatarea prin cerşetorie şi determinarea de a comite infracţiuni (în special de furt).

S-a discutat despre imposibilitatea creionării unui profil al traficantului, deoarece acesta poate fi chiar o persoană din cercul de prieteni, poate fi femeie sau bărbat, tânăr sau bătrân.

Şi pentru că una din căile folosite de infractori pentru recrutarea victimelor o reprezintă reţelele de socializare, poliţiştii au pus accent pe securizarea paginilor de facebook şi păstrarea în lista de prieteni a acelor persoane pe care le cunoaştem personal.

La dezbateri au participat şi poliţiştii Compartimentului de Analiză şi Prevenirea Criminalităţii şi comandantul Poliţiei oraşului Târgu Lăpuş. Specialiştii ANITP au oferit premii celor mai activi elevi.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și