"Toate costurile justificate trebuie recunoscute în tarifele finale. Deocamdată, nicio companie nu a solicitat recunoașterea în tarife a taxei pe stâlp, prin urmare nu știm ce impact va avea acest lucru la nivelul consumatorului final. Noi estimăm undeva la 1 — 2%", a spus Havrileț.

Declarațiile depuse pentru impozitul pe construcțiile speciale însumau, luni, aproximativ un miliard de lei, dublu față de suma prevăzută în buget, a anunțat, marți, secretarul de stat în Ministerul Finanțelor Publice, Dan Manolescu.

"Ieri (luni — n. r.) aveam o sumă declarată de un miliard de lei, în curs de actualizare. Declarația se depune pentru toată suma anuală, dar se plătește în două tranșe. Suma este deja dublă față de cea prevăzută în buget", a precizat Manolescu.

Termenul de declarare a impozitului pe construcții datorat de companii pentru anul 2014 a fost 26 mai, zi în care trebuia plătită și prima rată în contul acestui impozit, urmând ca a doua rată să fie scadentă în 25 septembrie 2014.

La începutul lunii aprilie, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, a arătat că estimările referitoare la încasările din impozitul pe construcțiile speciale indică 1,5 miliarde de lei, însă în bugetul pe 2014 s-au prevăzut doar 488 de milioane de lei, din cauza riscului de necolectare.

Impozitul pe construcțiile speciale este de 1,5% din valoarea acestora.

Impozitul pe construcții speciale vizează numai persoanele juridice și se va aplica pentru rețelele de transport, stâlpi, depozite sau magazii. Măsura vizează companii care dețin astfel de construcții, precum E.ON, Enel, Transelectrica, Transgaz sau Romgaz.

Sunt exceptate de la plata impozitului terasele pe arabil, plantațiile pomicole și viticole, institutele naționale de cercetare-dezvoltare, instituțiile publice, asociațiile, fundațiile și celelalte persoane juridice fără scop patrimonial, precum și clădirile pentru care consiliile locale au acordat scutire de la plata impozitului pe clădiri conform titlului IX din Codul fiscal.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și