"A vorbi de o degradare a relațiilor dintre Rusia și SUA nu are sens, noi am intrat într-o nouă realitate care se numește "al doilea război rece". Este vorba de o realitate ce se caracterizează printr-un nou tip de relații ce se bazează pe sancțiuni, contra-sancțiuni și tentative de a-i aduce prejudicii adversarului", a declarat Lukianov pentru RIA Novosti.

În opinia expertului, al doilea "război rece" va fi semnificativ diferit de cel care a avut loc înainte de căderea URSS, întrucât lumea a devenit mai deschisă și mai diversificată, astfel încât nu va mai fi o confruntare "în doi", adică între două superputeri.

Potrivit aceluiași expert, este puțin probabil să se găsească țări doritoare să se alăture poziției ruse și, în același timp, se pune întrebarea dacă aliații SUA vor accepta să se plieze la exigențele americane și câte țări vor rămâne neutre sau vor refuza să susțină măsurile îndreptate împotriva Moscovei.

Același expert a apreciat că "un război rece" constă în primul rând în descurajarea adversarului și împiedicarea acestuia să-și lărgească sfera sa de influență.

Declarațiile expertului rus intervin în contextul în care SUA și UE au anunțat luni noi sancțiuni împotriva Rusiei, pe fondul situației din Ucraina.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și