O echipă formată din experţi de la patru universităţi a examinat comportamentul unei păsări din familia găinii şi a ajuns la concluzia că împerecherea cu masculi diferiţi le ajută pe femele să aducă pe lume urmaşi care sunt mai rezistenţi la boli. Această concluzie poate fi aplicată şi altor animale, inclusiv oamenilor, susţin ei.

"Studiile noastre indică faptul că femelele nu trebuie să aleagă unul dintre masculii pretendenţi pentru a produce urmaşi cât mai sănătoşi. Prin împerecherea cu mai mulţi masculi, femelele lasă alegerea celei mai performante sperme în seama unui mecanism intern. La fel se poate întâmpla şi cu alte animale, inclusiv oamenii, însă testarea practică a acestei ipoteze pe mamifere ar fi foarte dificilă, iar la oameni imposibilă din motive de ordin etic", conform profesorului David S Richardson, de la Universitatea East Anglia.

Cercetătorii au studiat păsările din specia "Gallus gallus", apelând atât la împerecheri naturale cât şi la operaţiuni de inseminare artificială, în cadrul unui proiect derulat la Universitatea Oxford, la Universitatea din Stockholm şi la cea din Linkoping.

Ei susţin că există o "alegere criptică" a femelelor, bazată pe un mecanism intern care favorizează sperma de la masculii cât mai diferiţi din punct de vedere genetic. Prin creşterea diversităţii anumitor gene, care participă la detectarea şi lupta împotriva infecţiilor, păsările femele pot aduce pe lume pui cu o mai bună rezistenţă la boli.

Aceste concluzii pot fi utile pentru crescătorii de animale şi pentru proiectele de salvare a anumitor specii, pentru că, permiţând împerecherea cu mai mulţi parteneri se vor obţine urmaşi mai sănătoşi.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și