Festivalul limbilor, culturilor şi spiritualităţilor din Europa centrală, orientală şi balcanică este organizat de librăria Europa Nova din Bruxelles între 23 şi 29 septembrie, prima ediţie fiind consacrată limbii române, informează un comunicat dat publicităţii la Bruxelles.
Festivalul se înscrie în seria de manifestări care marchează în fiecare an Ziua europeană a limbilor, sărbătorită la 26 septembrie, având scopul declarat de a promova faptul cultural românesc şi de a face cunoscute personalităţile şi asociaţiile care activează în domeniu în România şi Republica Moldova.
Pe de altă parte, Festivalul Europa Nova 2013 încearcă să răspundă şi preferinţelor publicului, oferind în săptămâna de evenimente pe care le organizează un mix de literatură, muzică, teatru şi cinema.
Festivalul începe luni, 23 septembrie, cu expoziţii de fotografie ale lui Martin Coiffer şi Ovi D. Pop, seara încheindu-se cu spectacolul de teatru „Fă-mi loc”, în regia lui Radu Belgian, cu actorii Medeea Marinescu şi Marius Manole.
Marţi va avea loc o expoziţie de pictură a artistei Elvira Cemortan-Voloşin şi un concert al lui Victor Botnaru, ambele evenimente urmând să aibă loc la Ambasada Republicii Moldova în Belgia.
Miercuri, 25 septembrie, este zi de dezbateri şi conferinţe în cadrul festivalului Europa Nova 2013. Ziua începe cu dezbatere cu tema „Românii în afara României: drepturi şi nedreptăţi”, care va fi animată de eurodeputatul Iosif Matula, urmată de conferinţa Tatianei Benchea despre viaţa şi opera lui Constantin Brâncuşi. Nu în ultimul rând, Nicolas Trifon va susţine conferinţa „Aromânii: peste tot, nicăieri”, urmată de o dezbatere prezentată de Robert Adam, directorul filialei Institutului Cultural Român (ICR) de la Bruxelles.
Costumele, dansurile şi cântecele tradiţionale din zona Crişul Repede vor face obiectul unei prezentări care va avea loc joi în cadrul festivalului, iar seara va avea loc primul eveniment din cadrul lansării colecţiei editoriale a Europa Nova care îşi propune prezentarea unor autori contemporani din Europa de Est. Primul autor invitat la Bruxelles în cadrul acestui demers este Paşcu Balaci, care va prezenta poezii şi mai multe piese de teatru, în franceză, engleză şi germană. Ziua se va încheia cu un concert de flaut şi alte instrumente tradiţionale de suflat al Corneliei Tihon, o tânără artistă din Republica Moldova.
Vineri, 27 septembrie, e seara filmelor la festival, urmând a fi proiectate filmele „Parastasul lui Viorel nu se mai ţine aici”, al regizorului Lucian Ţion, şi „La limita de jos a cerului”, de Igor Cobileanski, precum şi scurtmetrajele „Saşa, Grişa şi Ion” şi „Când se stinge lumina”, ale aceluiaşi autor.
În penultima zi a festivalului inaugurarea unui punct de informaţii turistice privind România şi Moldova, iar vicepreşedinta Europa Nova Mirela Niţă-Sandu va prezenta un proiect de călătorii culturale în cele două ţări. Tot sâmbătă seara va avea loc un concert de gală la Conservatorul regal din Bruxelles, cu George Tudorache la vioară şi Claudia Bara la pian. Festivalul se încheie duminică, 29 septembrie, cu un concert folk al Mariei Magdalena Dănăilă.
Preluare: AgerPres