Aşa cum v-am obişnuit de fiecare dată, cu mare plăcere vă invităm la un festival ce poartă o temă, ce poartă un simbol, iar anul acesta "Vlad - cavalerul dreptăţii". Este o compilaţie între spiritul lui Vlad Ţepeş şi cu atât mai mult spiritul lui Dracula care pluteşte ca un spirit neîmpăcat asupra României. Ce aş putea să mai adaug legat de această ediţie, într-o diferenţă faţă de cele precedente, este că vom reuşi să aducem ca motor principal al tuturor acţiunilor, că sunt şcoli, concerte, sau evenimente, faptul că "Vlad - cavalerul dreptăţii", în viziunea mea regizorală, a spectacolului ce reuneşte două ordine cavalereşti, formaţii de muzică, actori şi studenţi din Bucureşti, nu fac decât să vorbească despre spiritul lui Vlad ca un adevărat român care vrea o dreptate pentru poporul român", a declarat directorul artistic al festivalului, regizorul Liviu Pancu.

Regizorul a spus că spectacolul din cadrul Festivalului Sighişoara Medievală nu îşi propune să fie o reconstituire istorică a ceea ce a însemnat Vlad Dracul şi fiul acestuia, Vlad Ţepeş, însă îşi propune să prezinte o viziune artistică asupra sentimentelor pe care le-a încercat Vlad Ţepeş în copilărie şi în adolescenţă.

"Aş lua câteva pasaje din spectacol şi vi le-aş transmite dumneavoastră şi aş spune aşa: ce a simţit Vlad, copilul, când şi-a văzut tatăl cu un simbol puternic al dragonului pe piept? Ce a simţit Vlad în momentul în care a fost trimis la o altă curte, cu o altă cultură i o altă civilizaţie? Ce a simţit Vlad când s-a întors acasă şi a vrut pentru poporul lui, pentru neamul lui, să fie bine, pace şi dreptate? Piesa de rezistenţă este cu atât mai mult cu cât am putea spune că este vedeta festivalului, aşa cum a fost Merlin sau cum ne-am dorit cu Ioana dArc. Vlad are, aş spune, tentacule întinse în tot festivalul legat de manifestările celelalte şi cu atât mai mult întâlnirile pe care le are la ceas de taină, în faţa spectatorilor, cu cavalerii şi cu toţi cei veniţi la festival. Cu atât mai mult investirea ca cetăţeni liberi în ţara lui "Vlad - cavalerul dreptăţii", a accentuat Liviu Pancu.

Acesta a subliniat că spectacolul se va transmite în direct pe internet, pe Sighişoaramedievală.ro, şi că festivalul are o performanţă câştigată în cei doi ani cu această transmisie, având 2.024.000 de accesări ale unui site cultural, din iulie 2011, până în mai 2013.

"Este o mândrie pentru noi, pentru România şi cu atât mai mult pentru medievalul românesc, mai ales că am avut primul festival-spectacol din România (încă din 2011, n.r.), aici, la Sighişoara, unde se întoarce ceasul medieval românesc", a subliniat Liviu Pancu.

Preşedintele Asociaţiei Turistice Sighişoara, Sorin Raţiu, a declarat în acelaşi cadru că, din anul 2009, când asociaţia s-a implicat în organizarea manifestării, festivalul a crescut în calitate şi s-a reuşit crearea unui eveniment unic în România.

Raţiu a subliniat că în acest an, la Sighişoara Medievală vor participa 216 artişti şi ordine cavalereşti din România, Ungaria şi Bulgaria, număr constant în ultimii ani, în ciuda crizei financiare cu care se confruntă atât Primăria Sighişoara, cât şi Asociaţia Turistică.

Purtătorul de cuvânt al Festivalului Sighişoara Medievală, Sanda Viţelar, a precizat că bugetul manifestării este de 340.410 lei, din care 130.000 lei este contribuţia Consiliului Local Sighişoara.

Primarul din Sighişoara, Ioan Dorin Dăneşan, a arătat la rândul său că acest festival a crescut de la un an la altul, că a fost primul de acest gen din România şi că s-a încercat aducerea manifestării pe nişa medievală.

"Am încercat de-a lungul anilor mai multe teme, însă în ultimii ani ne-am axat pe medieval. Am reuşit să îl aducem în direcţia pe care ne-am dorit-o. Sper ca şi ediţia din acest an să atragă cât mai mulţi turişti şi să fie un antemergător a tot ce se va întâmpla", a susţinut primarul Sighişoarei.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și