Zeci de persoane sunt în continuare date dispărute după ce furtuna, cea mai puternică care a lovit arhipelagul anul acesta, a forţat zeci de mii de oameni să caute adăpost în centrele de evacuare.

Majoritatea victimelor sunt din provincia centrală Leyte, cea mai afectată, situată la 599 de kilometri sud-est de Manila, unde alunecările de teren devastatoare au distrus sate de agricultori şi de pescari, îngropând sub noroi şi pământ zeci de case.

Cel puţin 101 persoane şi-au pierdut viaţa în alunecări de teren în zona oraşului Baybay din Leyte şi 46 în localitatea Abuyog, au anunţat poliţia şi oficiali locali.

Circa 150 de persoane erau date dispărute în Abuyog şi 103 în Baybay, au precizat oficialii.

Pe fondul îmbunătăţirii vremii, echipele de urgenţă şi salvatorii şi-au intensificat eforturile de a săpa prin noroi în căutarea altor victime. Armata a trimis soldaţi pentru a sprijini operaţiunile de căutare şi pentru a ajuta la distribuirea de ajutoare.

Alte nouă persoane au murit în inundaţii şi accidente în alte zone lovite de furtuna tropicală Megi, care a atins coasta de est a ţării pe 10 aprilie, a anunţat Agenţia de gestionare a dezastrelor.

Peste 1,6 milioane de persoane din 30 de provincii au fost afectate de furtuna Megi, dintre care 284.748 au fost nevoite să îşi părăsească casele şi să rămână în centrele de evacuare, a adăugat agenţia.

Pagubele produse de furtună agriculturii, structurilor private şi infrastructurii publice au fost estimate la 194,29 milioane de pesos (3,88 milioane de dolari), a precizat agenţia.

Arhipelagul filipinez este lovit în medie de 20 furtuni tropicale în fiecare an.

Cel mai puternic taifun care a lovit vreodată Filipine a fost super taifunul Haiyan, care a ucis 6.300 de oameni şi a strămutat peste 4 milioane de persoane în noiembrie 2013.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și