Jurnaliștii britanici au relatat că Viena s-a transformat în centrul ofițerilor de informații ruși care lucrează în Europa, întrucât după începerea operațiunii speciale din Ucraina, Austria aproape că nu a redus misiunea diplomatică a Federației Ruse. Sursele cotidianului au spus că acest lucru se datorează particularităților legislației austriece.

„În Austria, nu există un cadru legislativ care să permită reglementarea activităților de informații care nu sunt îndreptate "în detrimentul" țării. Peste 180 de diplomați ruși acreditați rămân în Austria. Aproape o treime dintre ei folosesc acoperirea diplomatică pentru a colecta informații”, scrie FT, citată de publicația rusă Kommersant.

Austria a expulzat doar patru diplomați ruși

Britanicii mai notează că serviciile secrete rusești folosesc Viena în vederea unei operațiuni masive de supraveghere electronică. Mai mult, spun cei de la Financial Times, acoperișurile fiecărei clădiri diplomatice rusești din Austria sunt dotate cu cupole și copertine care ascund dispozitive de spionaj.

De la începutul invaziei rusești pe scară largă în Ucraina (februarie 2022), statele occidentale au expulzat în total peste 600 de diplomați ruși, mulți dintre aceștia fiind suspecați de spionaj. Peste 40 de diplomați ruși au fost expulzați din Germania, Franța și Polonia, peste 30 din Estonia, Slovacia și Slovenia, iar din Bulgaria peste 80. Între timp, Austria a expulzat doar patru diplomați ruși.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și