Pentru a iniția procesul de aderare la Alianța Nord-Atlantică, o majoritate covârșitoare a membrilor parlamentului cu 200 de locuri trebuie să voteze pentru.

Potrivit presei finlandeze, în prezent aproximativ 100 de membri sunt gata să voteze în favoarea aderării la NATO, 12 parlamentari sunt împotrivă. Restul așteaptă începerea dezbaterii pentru a decide o poziție.

La începutul lunii aprilie, prim-ministrul finlandez Sanna Marin a declarat că Finlanda va decide în săptămânile următoare dacă va adera la NATO.

Înainte de aceasta, The Times, citând oficiali americani, a raportat că Finlanda și Suedia se gândesc să devină membre NATO în această vară. Potrivit acestora, apartenența la NATO pentru ambele țări a fost „tema de conversație și numeroase sesiuni” în timpul negocierilor dintre miniștrii de externe ai alianței.

În Finlanda, după începerea „operațiunii militare speciale” a Rusiei în Ucraina, se discută activ posibilitatea intrării țării în NATO.

Dacă mai devreme majoritatea finlandezilor erau împotriva aderării la alianță, acum ultimele sondaje de opinie publică arată o creștere a sentimentului în favoarea NATO.

Astfel, potrivit ultimelor sondaje, 62% dintre respondenți au fost pentru aderarea la NATO, 16% au fost împotrivă, iar restului le-a fost greu să răspundă.


Preluare: Antena3.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și