12 asistenți ai unor eurodeputați români sunt rude fie cu unul dintre aceștia, fie cu unul dintre colegii acestora cu funcții în partidul care i-a trimis în Parlamentul European (PE). Alți trei asistenți au funcții sau lucrează pentru partidele naționale – ceea ce încalcă normele PE.
Anul trecut, Hotnews a scris despre 7 asistenți ai unor eurodeputați români care sunt înrudiți cu aceștia sau cu membri din partidele naționale.
PressOne a identificat alți cinci asistenți/stagiari care sunt rude ale europarlamentarilor sau ale colegilor de partid ai acestora. Printre cei cinci se numără Diana-Maria Corlățean, fiica în vârstă de 19 ani a fostului ministru de Externe Titus Corlățean – stagiară la cabinetul europarlamentarului Andi Cristea (PSD), și Mircea-Bogdan Man, fiul deputatului de Maramureș Mircea Man (PNL).
Alți trei asistenți ai unor europarlamentari activează în structurile partidelor din țară, unul dintre ei fiind și consilier județean.
Cazurile de nepotism sesizate de Hotnews
În 2015, Hotnews a semnalat șase cazuri de nepotism în Parlamentul European și unul în Comisia Europeană.
Astfel, printre asistenții angajați de eurodeputații români se numără:
Mihnea Năstase, fiu al fostului premier Adrian Năstase – angajat la cabinetul eurodeputatului Cătălin Ivan (PSD);
Andreea Scripcaru, fiica lui George Scripcaru, primarul liberal al Brașovului – angajată la cabinetul eurodeputatului Daniel Buda (PNL);
Ioana Surpățeanu, fiica fostului deputat liberal de Dolj Mihai Surpățeanu – angajată la cabinetul eurodeputatului Marian Jean Marinescu (PNL);
Georgiana Drăghici, soția deputatului PSD de Argeș Mircea Drăghici – angajată la cabinetul eurodeputatei Dacianei Sârbu (PSD);
Cristina Semănaru, fina Ramonei Mănescu – angajată la cabinetul acesteia;
Tudor Mataragiu, finul Mariei Grapini – angajat la cabinetul acesteia.
De asemenea, Ioana Rus, nepoată a fostului ministru Ioan Rus, face parte din echipa Corinei Crețu, comisar european pentru Politici Regionale.
Mircea Man: Nu l-am întrebat niciodată pe fiul meu ce face
Despre Bogdan Man (27 de ani) – fiul deputatului Mircea Man (PNL, fost PDL), presa din Maramureș a scris că, în 2012, ar fi fost în cărți pentru un post de parlamentar.
În cele din urmă însă, Casa Poporului a devenit locul de muncă al tatălui său, iar el a ajuns asistent local al eurodeputatului PNL Daniel Buda.
Buda s-a remarcat, de altfel, încă de la începutul mandatului de eurodeputat prin numărul de asistenți pe care i-a recrutat: 11 numai în țară.
La Bruxelles, el are doi asistenți: pe Laurențiu Gavra și pe fiica primarului brașovean George Scripcaru, Andreea. (George Scripcaru a fost trimis în judecată de către DNA la începutul lunii februarie, pentru luare de mită și abuz în serviciu.)
Revenind la Bogdan Man, el a făcut parte din Organizația de Tineret a PDL, iar în perioada 2011-2012, când avea 22 de ani, a fost încadrat pe un post de “asistent personal” la Ministerul Transporturilor – condus pe atunci de actualul prim-vicepreședinte al PNL, Anca Boagiu.
În 2012, în timpul mandatului de ministru al actualului deputat PNL Alexandru Nazare, Bogdan Man a avansat la funcția de “consilier personal”.
Declarația de interese pe care a semnat-o la acea dată este incompletă: el nu precizează identitatea tatălui său, deși formularul solicita asta.
Contactat de PressOne, deputatul Mircea Man a răspuns, scurt, că nu știe în ce constă colaborarea dintre europarlamentarul Daniel Buda și fiul său:
“Da, ei au o colaborare, dar nu știu sub ce formă, nu aș putea să vă răspund. Bogdan se ocupă de regiunea de nord-vest… Ce pot să vă spun este că nu e angajat în altă parte, nu are niciun alt contract de colaborare. Eu nu l-am întrebat niciodată ce face pentru domnul Buda.”
După aproximativ o oră de la acest răspuns, deputatul a revenit cu un telefon, ca să se asigure că nu e vreo problemă.
“Este vreo problemă legată de fiul meu? Sau… doar că este fiul meu? Știu că lucrează de mult cu domnul Buda. Nu e de ieri, de azi colaborarea. Nu face cine știe ce: monitorizează presa, chestii din astea. Eu nu am nicio legătură cu asta.”
În 2015, președintele PE, Martin Schulz, a declanșat o anchetă a OLAF privind asistenții eurodeputaților. El aflase că unii dintre asistenții eurodeputaților aleși pe listele Frontului Național din Franța desfășoară activități politice în țara de origine.
Potrivit Deciziei din iulie 2008 a Biroului Parlamentului European privind normele de aplicare a Statutului deputaților în Parlamentul European, sumele plătite asistenților/prestatorilor de servicii nu pot fi utilizate în mod direct sau indirect (a) pentru a finanța contracte încheiate cu grupuri politice ale Parlamentului sau cu partide politice.
Preluare: ActualMM.ro