Forul internaţional a revizuit în scădere semnificativă estimările privind evoluţia economiei mondiale în acest an, iar recuperarea este şi ea pusă sub semnul întreăbării. Totul depinde de evoluţia virusului sau dacă va fi găsit un vaccin eficient. Până atunci, acumulăm datorii. Pierderile legate de pandemie sunt estimate acum la peste 12.000 de miliarde de dolari la nivel mondial, iar numărul şomerilor ar putea depăşi 300 de milioane.

În cei 75 de ani de istorie, Fondul Monetar Intenraţional nu a mai făcut previziuni atât de sumbre legate de evoluţia economiei mondiale şi totul ca urmare a celei mai mari carantine din istoria lumii.

Instituţia de la Washington anunţă pentru anul acesta o contracţie de 4,9% a economiei mondiale, cu două procente peste estimările făcute în urmă cu două luni. Colapsul va fi unul generalizat, de care nicio ţară a lumii nu este la adăpost.

Gita Gopinath, economist-şef Fondul Monetar Internaţional: În aprilie, era deja cea mai gravă recesiune de la Marea Depresiune, când am prognozat o scădere de trei procente a creşterii, dar acum, la 4,9%, acest lucru devine şi mai evident. Şi nicio ţară nu este ocolită, atât pieţele emergente şi în curs de dezvoltare, cât şi economiile avansate, toate au fost foarte grav lovite de această criză.

În cifre această recesiune se traduce prin 12.000 de miliarde de dolari pierdere pentru economia mondială şi peste 300 de milioane de şomeri.

Iancu Guda, analist economic: Când în economie se pierd locuri de muncă, se erodează puterea de cumpărare şi se realimentează o nouă spirală, un nou cerc vicios, de adâncire a recesiunii pentru că scade consumul si avem noi valuri de scădere a vânzărilor. Nu din cauza pandemiei, ci din cauza şomajului provocat de pandemie.

Lovitura cea mai puternică va fi resimţită, potrivit previziunilor FMI, de Zona Euro, iar cele mai afectate state vor fi chiar cele în care coronavirusul a făcut ravagii: Italia, Spania şi Franţa, unde creşterea economică va suferi o scădere de peste 12% anul acesta.

Şi dacă recesiunea va fi una abruptă, pesimismul se menţine şi când vine vorba de ieşirea din criză. Recuperarea este incertă şi va fi una inegală.

Gita Gopinath, economist-şef Fondul Monetar Internaţional: Pe de o parte, pot apărea ştiri pozitive în ce priveşte un vaccin bun sau un tratament sau politici mai bune de sprijin care pot determina o recuperare rapidă. Pe de altă parte, există o serie de alte riscuri, acela că virusul se poate întoarce, poţi avea înăsprirea legislaţiei bancare, care poate duce la credite neperformante.

Cât despre soluţii, ele trebuie să vină de la guverne şi băncile centrale.

Iancu Guda, analist economic: Singura soluţie este injectarea unor bani pentru investiţii publice, în special, modernizarea infrastructurii care să creeze cerere, deci, locuri de muncă, să repună înapoi în economie putere de cumpărare şi oportunităţi pentru companii care să reprezinte o tracţiune mai departe în business.

În ce priveşte ţara noastră, Comisia Europeană a anunţat deja că trebuie să ne aşteptăm la o scădere de 6% a Produsului Intern Brut pentru acest an, urmată de o creştere de doar 4,2% anul viitor.

Deja, cifra şomerilor de apropie de jumătate de milion, cu cele mai lovite sectoare turism, restaurante şi întreprinderile mici şi mijlocii.

Imediat după previziunile celor de la FMI, băncile din România au început să îşi ia măsuri de precauţie şi anunţă înăsprirea condiţiilor de creditare pentru lunile următoare, ceea ce însemnă că ne vom putea împrumuta mai greu şi tot mai puţini oamenii vor avea acces la bani.


Preluare: observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și