La sfârșitul unei evaluări a răspunsului FMI la criza globală, Biroul independent de evaluare susține că FMI a jucat un rol crucial în combaterea crizei în perioada 2008-2009 când a cerut țărilor puternic industrializate să introducă stimulente fiscale pentru relansarea activității economice. În schimb, recomandările formulate în 2010 de FMI pentru adoptarea de măsuri de austeritate în cele mai mari economii s-au dovedit a fi incorecte dat fiind relansarea modestă a economiei mondiale, se arată în raportul publicat marți de Biroul independent de evaluare.

„Sfatul FMI privind consolidarea fiscală s-a dovedit a fi unul prematur pentru marile economii avansate, în condițiile în care prognozele de creștere s-au dovedit a fi mult prea optimiste. De asemenea, FMI nu și-a modificat recomandările în funcție de circumstanțele specifice fiecărei țări și accesul la finanțare atunci când a recomandat fie expansiune, fie consolidare”, se arată în raportul Biroului independent de evaluare.

În schimb, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a dat publicității un comunicat în care susține că în 2010 a fost unul dintre susținătorii măsurilor de austeritate. La acea dată, Christine Lagarde era ministru de Finanțe al Franței. „Pe baza informațiilor și a prognozelor de creștere disponibile în 2010 cred că sfatul dat economiilor cu o creștere rapidă a poverii datoriilor să se îndrepte spre consolidare fiscală a fost unul corect” a spus Lagarde, care s-a alăturat FMI în luna iulie 2011.

Potrivit IEO, sprijinul oferit de băncile centrale, care au combinat dobânzile apropiate de zero și achizițiile de active, a fost crucial după criză dar nu a putu să se substituie în întregime politicilor bugetare ale statelor. „Numeroși analiști și lideri politici au susținut că o combinare a politicilor expansioniste pe plan monetar și bugetar ar fi fost mai eficientă pentru a stimula cererea”, susține IEO.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și