O creștere a salariului minim de la 800 de lei (aproximativ 180 de euro), cât a fost în 2013, la 900 de lei, este planificată să aibă loc în două trepte, respectiv până la 850 de lei, de la 1 ianuarie 2014, proces care a avut deja loc, și până la 900 de lei, de la 1 iulie 2014.

Salariul minim din România este al doilea cel mai scăzut din regiune, după cel din Bulgaria (158 de euro), cu aproximativ 50% mai mic decât în alte state emergente ale Uniunii Europene, cum ar fi Croația, Polonia și Slovacia. Produsul Intern Brut (PIB) pe cap de locuitor în România este cu aproximativ 40% mai mic decât în cele trei țări amintite.

Până în prezent, majorările salariului minim au avut un impact limitat asupra competitivității și a salariilor acordate la nivel național. În pofida unei majorări cu 10% a salariului minim în 2013, salariile medii din mediul privat au crescut cu numai 3,3%.

O creștere abruptă a salariului minim ar putea pune în pericol opțiunile de angajare pentru cei slab pregătiți, pentru cei care au un contract de muncă pe termen scurt, dar și pentru lucrătorii tineri. Având în vedere faptul că România se confruntă cu o rată crescută a șomajului în rândul tinerilor (în medie de 23,2% în primele nouă luni ale lui 2013) și în condițiile creșterii numărului de contracte de muncă pe termen nelimitat, ca urmare a modificărilor aduse Codului Muncii (de la 8,2% din totalul contractelor de muncă încheiate în 2012, la 8,4% în 2013), un nivel mai ridicat al salariului minim ar putea să aibă consecințe negative pentru rata angajărilor. Rata șomajului a crescut până la o medie de 7,3% în 2013, față de 7% în 2012.

Potrivit documentului citat, se estimează că impactul creșterii salariului minim asupra fiscalității va fi mixt. Pe de o parte, un salariu minim mai mare ar putea duce la o pondere mai mare a contribuțiilor la asigurările sociale, în timp ce fondul de salarii din sectorul public este preconizat să crească cu 100 de milioane de lei, iar profitabilitatea firmelor din sectorul privat ar putea fi afectată în mod negativ, cu implicații în ceea ce privește colectarea impozitului pe profit.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și