“În urma confirmării boli de către Institutul de Diagnostic şi Sănatate Animală, serviciile veterinare din cadrul Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj au actualizat Planul de măsuri privind combaterea pestei porcine africane stabilit în focarul anterior, urmând ca, în Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Sălaj să fie aprobat planul privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane în Fondul de Vânătoare 22 Panic, comuna Hereclean, judeţul Sălaj, precum şi stabilirea zonelor de restricţii”, precizează DSVSA Sălaj.

Acesta nou focar este situat la aproximativ 13 km de primul, depistat luna trecută în județul Sălaj. În data de 25 iulie, DSVSA Sălaj a anunțat că virusul pestei porcine africane a fost descoperit în două cadavre de porci mistreţi, găsite într-o pădure din comuna Măierişte, situată în apropierea limitelor de judeţ dintre Satu -Mare şi Bihor.

În afara celor două cazuri semnalate în Sălaj, virusul PPA a mai fost detectat într-un alt județ limitrof Maramureșului. În data de 29 mai, virusul pestei porcine africane a fost detectat într-o probă prelevată de la un porc mistreţ găsit mort pe un fond de vânătoare din pădurea Noroieni, din judeţul Satu-Mare.

Pesta porcină, care se răspândește rapid în ultima vreme pe teritoriul României, este o boală virală, pentru care nu există vaccin sau tratament. De obicei, boala este mortală la porcii domestici și mistreți. Virusul rezistă o perioadă îndelungată (câteva luni) în mediul înconjurător și cadavre, iar prepararea sau afumarea cărnii de porc nu distruge virusul.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și