La îndemnul profesorilor, se strâng sume mari pentru fondul clasei, iar școlile reușesc să cumpere lucrurile necesare pentru activitatea de zi cu zi. Practica este ilegală, însă mulți directori spun că nu reușesc să se descurce doar cu banii primiți de la bugetul local.

Directoare grădiniță: „Avem nevoie şi dacă mie mi-e foame, trebuie să cer.”

Tatăl unui copil: „Indirect e obligatoriu… propunerea asta.”

Directoare grădiniță: „Nu plătiți! Nu este obligatoriu. Nimic nu este obligatoriu, nu este legal să se ceară, dar eu consider că faceti parte din familia noastră. Copilul stă 10 ore pe zi în grădiniță și 50 de ore pe săptămână. Copilul are foarte multe nevoi. Statul nu îi poate acoperi toate aceste nevoi."

Acesta este un fragment dintr-o discuţie înregistrată, purtată între părintele unui copil de grădiniţă şi directoarea unităţii cu program prelungit din Iaşi. Tatăl a refuzat să plătească banii ceruți pentru fondul clasei.

Părinte: „Am văzut pe un grup de părinți că s-a cerut o anumită sumă, mai exact 60 RON pentru materiale de întreținere igienă pentru copii. Mi se pare rușinos ca în 2023 să cer bani pentru hârtie igienică.”

Directoarea grădiniţei spune că a cerut ajutorul părinților pentru că banii primiți de la primărie nu ajung pentru cei 200 de copii înscriși.

Maria Oneag, directoarea grădiniţă: „Consumul este foarte mare și nu facem față cu ceea ce ne dă primăria.”

Reporter: Practica aceasta este ilegală de ceva timp.

Maria Oneag, directoarea grădiniţă: „Este, într-adevăr, dar nu avem cum să ne descurcăm.”

Situația se repetă în majoritatea școlilor din țară. În Ploiești, tatăl unei fetițe din clasa I ne-a povestit că părinții au primit sugestii cu privire la ce trebuie să cumpere. El a hotărât să nu dea bani.

Fabio Cârstea, părinte: „Părinții se complac în povestea asta ca să le fie bine copiilor, pentru că trebuie. Da, asta e frustrarea, în momentul în care trebuie să plătesc o chestie, când statul ar trebui să plătească treaba aia."

Estimativ, părinţii oferă anual între 150 şi chiar 1.000 de lei unităţilor de învăţământ, potrivit Federaţiei Naţionale de Părinţi.

Iulian Cristache, presedintele Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi: „Acum avem și finanțare externă prin PNRR doar directorii care nu au întins mâna nu au primit bani. Sunt 3,6 miliarde care intră în școli.”

Potrivit legii, părinții pot sponsoriza școlile dacă se constituie în asociații sau pot ceda cei doi la sută din impozitul pe venit unităților de învățământ.

Constantin Neagu, coordonator judeţean Federaţia Părinților: „Părinții întreprinzători să înceapă demersuri pentru obținerea de fonduri prin cotizații de la membrii sau prin sponsorizări. Vorbim aici despre obiecte de mobilier acolo unde nu sunt, tehnologie AI sau video, suplimentar față de ce le oferă statul.”

Regulamentul de Funcționare a școlilor interzice implicarea elevilor sau profesorilor în strângerea de fonduri.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și