Potrivit poliţiei transnistrene, corpul neînsufleţit al lui Oleg Horjan a fost găsit în noaptea de duminică spre luni de către soţia sa în una dintre camerele casei, alături de seiful care era deschis şi gol.

Ministerul Afacerilor Interne al Republicii Moldova s-a autosesizat şi precizează că întreprinde toate măsurile de investigaţie corespunzătoare ce vizează infracţiunea de omor.

Oleg Horjan a fost deputat de opoziţie şi a fost deţinut ilegal într-o închisoare în Transnistria. El fusese eliberat în decembrie 2022.

Asociaţia Promo-LEX solicită autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova să investigheze prompt şi eficient decesul lui Oleg Horjan şi să prezinte rezultatele anchetei. Potrivit asociaţiei, Oleg Horjan a fost victima regimului de la Tiraspol şi era una dintre puţinele persoane publice care a avut curajul să lupte pentru drepturile şi libertăţile fundamentale, transmite IPN.

Organizaţia neguvernamentală a precizat că, în ultima perioadă, Oleg Horjan s-a poziţionat ca un apărător al drepturilor omului, atât prin declaraţii politice, cât şi prin iniţiative de susţinere a unor grupuri de persoane care au fost sau sunt victime ale regimului de la Tiraspol.

Nu este pentru prima dată când activiştii civici sau politici sunt persecutaţi pentru opiniile exprimate sau acţiunile realizate în raport cu regimul represiv de la Tiraspol. Însă, uciderea unei persoane trebuie condamnată ca atare, subliniază ONG-ul.

Biroul Politici de Reintegrare de pe lângă guvernul de la Chişinău a anunţat luni că a aflat "cu deosebită consternare despre decesul violent la Tiraspol al cetăţeanului Republicii Moldova, Oleg Horjan, activist civic din stânga Nistrului", informează Ziarul Naţional din Chişinău.

Într-o primă reacţie, Biroul arată că a sesizat instituţiile naţionale de aplicare a legii în vederea investigării cazului în conformitate cu legislaţia Republicii Moldova.

"Concomitent, am propus crearea unei comisii de anchetă neutre, sub auspiciile Misiunii OSCE în R. Moldova, care să se deplaseze la faţa locului pentru o cercetare independentă a circumstanţelor acestei fapte tragice. Biroul condamnă cu vehemenţă acţiunile criminale care atentează la viaţa şi sănătatea oamenilor. Exprimăm condoleanţe familiei îndoliate şi apropiaţilor regretatului Oleg Horjan", se menţionează într-un comunicat de presă al instituţiei.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și