La sfârșitul anului 2012, Primarul municipiului, Ovidiu Gheorghe Nemeș, a dispus desfacerea contractului de muncă al directorului Spitalului municipal Sighet, dr. Vasile Ștefanca, prin Dispoziția nr. 669 /12.09.2012, ca urmare a unui raport întocmit de către o Comisie a Consiliului local al municipiului din care rezulta că la nivelul Spitalului existau deficiențe mari și că vina pentru aceste deficiențe aparținea directorului Ștefanca Vasile.
Doctorul Ștefanca Vasile a atacat dispoziția Primarului Ovidiu Nemeș în Instanță, iar Tribunalul Maramureș i-a dat dreptate prin sentința civilă cu numărul 717 / 04.03.2014. Primarul municipiului a atacat sentința Tribunalului Maramureș cu recurs la Curtea de Apel Cluj.
Curtea de Apel Cluj a respins recursul declarat de Primarul municipiului Sighet împotriva sentinței Tribunalului Maramureș, care i-a dat câștig de cauză doctorului Ștefanca Vasile prin sentinţa civile nr. 717/04.03.2014. Curtea de Apel Cluj arată că destituirea doctorul Ștefanca de la conducerea Spitalului municipal Sighet de către Primarul municipiului, Ovidiu Nemeș, în anul 2012 a fost abuzivă (vezi FACSIMIL).
Istoria conflictului dintre primarul Ovidiu Nemeș și directorul Vasile Ștefanca este mai veche și a pornit de la faptul că doctorul Ștefanca nu a acceptat să subordoneze politic Spitalul, așa cum i se cerea.
În data de 2 august 2012, în urma unui conflict izbucnit între pacienții secției Psihiatrie bărbați din cadrul Spitalului, doi pacienți au decedat. După acest eveniment nefericit, doctorul Ștefanca Vasile a fost scos țap ispășitor de către Ovidiu Nemeș, fiind destituit de la cârma Spitalului. Doctorul Ștefanca a atacat în Instanță această dispoziție a Primarului, arătând că este ilegală și abuzivă.
Tribunalul Maramureș a ajuns la concluzia că într-adevăr demiterea directorului Ștefanca Vasile de la conducerea Spitalului municipal Sighet este ILEGALĂ, anulând-o prin sentința civilă numărul 717 / 04.03.2014, „admițând în parte acțiunea promovată de către reclamantul Ștefanca Vasile în contradictoriu cu pârâtul Primarul Municipiului Sighetu Marmației”. Astfel, Tribunalul Maramureș „anulează Dispoziția nr. 669 / 12.09.2012 emisă de Primarul Municipiului” și totodată „dispune plata retroactivă a indemnizației cuvenite reclamantului în raport cu funcția avută, cu dobânda legală de la momentul rămânerii irevocabile a sentinței și până la plata integrală”.
După calculele noastre, suma totală pe care ar trebui să o suporte Primăria din bugetul local pentru plata retroactivă a salariului către doctorul Ștefanca Vasile, dobânda legală, precum și plățile către CAS, CASS, șomaj etc., se ridică la peste 140.000 lei (1,4 miliarde lei vechi).
Considerăm că această sumă reprezintă o dovadă în plus a managementului defectuos practicat în municipiul Sighet de către Ovidiu Nemeș, despăgubirile urmând a fi plătite din bugetul local, adică din taxele și impozitele plătite de către noi, sighetenii.
S-ar putea totuși ca Sighetul să nu piardă acești bani. Aceasta, doar în cazul în care actualul director al Spitalului, Alexandru Oros, returnează salariul încasat începând cu anul 2012 și până în prezent, urmând ca suma returnată să fie plătită către doctorul Vasile Ștefanca. Foarte puțin probabil acest scenariu.
Curtea de Apel Cluj a menținut în întregime sentința Tribunalului Maramureș și obligă Primăria Sighet să plătească doctorului Ștefanca Vasile, pe lângă despăgubirile acordate de către Tribunalul Maramureș și suma de 3000 lei cu titlu de cheltuieli de judecată în recurs.
Decizia este definitivă și irevocabilă, fiind pronunţată în şedinţa publică din 26.06.2014, prin Hotarârea cu numărul 5628/2014.
Preluare: Nicu Iuga