Vineri seară, la ora locală 23:11, Marocul a fost zguduit de cel mai puternic cutremur înregistrat vreodată în regat. Epicentrul seismului a fost la sud-vest de oraşul Marrakech, o destinaţie populară printre turiştii străini, inclusiv români.

Cutremur în Maroc. Mărturiile turiştilor români: "Au călcat oameni peste oameni"
În centrul Marrakechului o parte a unui minaret s-a prăbuşit în celebra piaţă Jemaa el-Fna, rănind cel puţin doi oameni. Românii aflaţi în Maroc au povestit pentru Observator că au trecut prin clipe de groază.

"Noi eram într-un restaurant, a început să tremure tot şi a intrat panica în toată lumea, practic, şi toată lumea a fugit din locul respectiv. Când au plecat din restaurant lumea a căzut, au călcat oameni peste oameni", povesteşte un turist român din Maroc.

Cutremurul, resimţit pe o rază de 400 km
Cutremurul, care a avut loc la o adâncime mică, de numai 18,5 kilometri, s-a resimţit pe o rază de aproape 400 de kilometri. A zguduit chiar şi capitala, Rabat, dar şi unul dintre cele mai mari oraşe, Casablanca.

"Azi noapte am simţit seismul, ne-a trezit şi bineînţeles am fost panicaţi, dar abia de dimineaţă am aflat de dezastrul care a fost în jurul epicentrului. În cartierele populare s-a ieşit masiv (n.r. pe stradă) pentru că sunt şi locuinţe mai vechi şi o aglomeraţie de populaţie mai mare în acele zone", spune Mariana Milu, româncă stabilită în Maroc.

"Normal că m-am speriat. E vorba de familie şi de oraşul în care am crescut şi toţi prietenii. La noi acasă s-a crăpat peretele, dar familia e ok şi totul e bine", spune Shakib Haroun, marocan.

Niciun român nu ar fi fost rănit în seism
Sute de români se află în acest moment în Maroc, fie că trăiesc acolo sau sunt doar în vacanţă. Ministerul Afacerilor Externe spune că nu au avut de suferit în urma seismului: "Până în acest moment, Ambasada României la Rabat nu a primit cereri de asistență consulară, având doar o solicitare de informații cu privire la situația unui grup de cetățeni români. Că urmare a acestei solicitări, reprezentanții ambasadei au întreprins demersuri pentru verificarea situației și au comunicat familiei că persoanele în cauză sunt în siguranță."

Cea mai afectată zonă a fost provincia Al-Haouz, aflată în Munţii Atlas. Aici sute de oameni şi-au găsit sfârşitul, îngropaţi de vii sub dărâmăturile clădirilor. Autorităţile spun că este extrem de dificil să ajungă în localităţile aflate la altitudine mare, aşa că localnicii aşteaptă încă salvatorii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și