Judeţul Vâlcea se află sub cod galben de ploi torenţiale, vijelii şi grindină până la ora 22.00.

Bogdan Antonescu, specialist în fenomene meteo extreme, a spus la Digi24 că iunie este luna cu cel mai mare risc de apariție a furtunilor cu grindină.

În aceste zile, meteorologii au emis mai multe avertizări de vreme instabilă, inclusiv de furtuni și căderi de grindină, pentru aproape toată țara.

„Ce e particular în acest caz este faptul că s-a format un strat. Asta înseamnă că a fost o furtună foarte puternică, cu o cantitate mare de grindină și care a căzut într-un timp relativ scurt, astfel încât să avem un strat care se acumulează. Furtunile acestea sunt relativ rare, față de o furtună cu grindină de dimensiuni relativ mici și din acest motiv sunt relativ puțin studiate”, a spus Antonescu.

El spune că aproape tot teritoriul României e predispus la furtuni cu grindină, cu excepția zonei de sud-est, unde au loc mai frecvent tornade.

Potrivit lui Antonescu, din cauza schimbărilor climatice, este de așteptat ca astfel de fenomene să devină mai intense și mai frecvente în următorii 15-20 de ani.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și