În bugetul anului trecut s-au prevăzut sume importante pentru reabilitarea străzii Mihai Viteazu din municipiul Sighet, câteva milioane de lei noi. Lucrările, deși programate a începe în luna mai 2017, acestea au început abia prin toamna anului trecut, din diverse motive de ordin tehnic.
Odată începute lucrările, s-a putut observa și calitatea executării acestora, care a lăsat de dorit la toate capitolele. În luna octombrie s-au turnat covoare asfaltice succesive pe segmentul de drum cuprins între intersecția cu strada Iuliu Maniu și până la intersecția cu strada Basarabiei. Restul sectorului de drum până la intersecția cu strada Dragoș-Vodă a rămas doar în stadiul de pietruire, fiind greu practicabilă spre deloc.
Deși ideea reabilitării acestei străzi, una dintre cele mai circulate din municipiu, este una lăudabilă, modul în care se realizează lucrările lasă mult de dorit. Locuitorii de pe strada Mihai Vitează sunt foarte supărați pentru că au fost tăiați toți copacii de pe stradă, fiind înlocuiți doar de beton și asfalt. Din păcate, covoarele asfaltice turnate sunt de cea mai proastă calitate, fiind distruse aproape în totalitate (vezi FOTO). Este inadmisibil ca un covor asfaltic turnat în urmă cu doar trei luni să se facă praf și pulbere, în condițiile în care nu a fost o iarnă grea cu multe perioade de îngheț sau multă zăpadă.
De asemenea, rigolele de conectare a ciotornelor de la case sunt în marea lor parte deteriorate și sparte, nemaifiind utilizabile. În fața Colegiului Național „Dragoș-Vodă” s-a promis că se va monta trotuarul din dale de granit, recuperate din vechiul drum, pentru a pune în valoarea clădirea impunătoare a Liceului. Din păcate, s-a renunțat la această idee, așa că în fața Colegiului va fi turnat pe trotuar un asfalt trist, probabil tot de proastă calitate.
La venirea frigului, constructorul și-a strâns utilajele și a plecat cu totul, urmând să revină în primăvară să continue lucrarea. Din păcate, acesta a lăsat totul vraiște, în special zonele de intersecții fiind impracticabile. Deși era obligația constructorului să întrețină drumul pe durata derulării lucrărilor, Primăria Sighet a făcut comandă în mai multe rânduri către societatea Urbana pentru a interveni și să repare accesul în intersecții. Totul pe banii sighetenilor, deși era obligația constructorului să întrețină drumul, pe banii acestuia, pe toată durata derulării lucrărilor. Practic, legea interzice a se cheltui bani publici pentru a întreține / repara un drum de la momentul predării acestuia la constructor și până la recepționarea acestuia.
O altă dovadă de proastă execuție a lucrărilor o constituie faptul că s-a turnat beton pe trotuare, neținându-se cont de căminele tehnice ale societății de apă-canal, cămine existente în fața fiecărei case. Astfel, toate acestea au fost umplute de beton, nemaifiind accesibile, în unele cazuri înregistrându-se deteriorări ale instalațiilor de apă-canal. Angajații societății Vital au intervenit în această săptămână, spărgând betonul turnat aiurea de constructorul drumului în gurile de acces ale căminelor tehnice (vezi FOTO).
Subsemnatul, din calitate de consilier local în CL Sighet, voi propune ca din comisia de recepție a lucrărilor de reabilitare a străzii Mihai Viteazu din municipiu să facă parte toți consilierii locali. Nu de alta, dar măcar să vedem care dintre consilieri vor semna de recepție, presupunând că se menține același stil de lucru al constructorului.