Autoritățile administrației publice locale din comuna Giulești, alături de care s-a aflat și reprezentantul Guvernului în teritoriu, Vasile Moldovan, au adus un omagiu înaintașilor, desemnați prin credențional, să contribuie la înfăptuirea Marii Uniri. Oamenii din Giulești au venit în straie populare, s-au depus coroane de flori la monumentul dedicat celui care a fost Ilie Lazăr.

Ilie Lazăr s-a născut în 12 decembrie 1895, în localitatea Giulești, județul Maramureș și a decedat la 6 noiembrie 1976 la Cluj. A fost un jurist și om politic român, fruntaș al Partidului Național Țărănesc în perioada interbelică și garda de corp a lui Iuliu Maniu.

A luptat în Primul Război Mondial pentru eliberarea Cernăuțiului, apoi cu trupele de moldoveni a participat la eliberarea orașului Sighet. Potrivit ro.wikipedia.org, în timpul Austro-Ungariei a fost membru al Partidul Național Român din Ungaria și Transilvania. În 1928 a câștigat fotoliul de deputat din partea PNȚ.

A fost un delegat în Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, organismul legislativ reprezentativ al „tuturor românilor din Transilvania, Banat și Țara Ungurească”, cel care a adoptat hotărârea privind Unirea Transilvaniei cu România, la 1 decembrie 1918. În 1946, înaintea alegerilor, a fost arestat de către autoritățile comuniste sub acuzația de trădare. A stat în închisoare 7 luni. Soția sa, Maria Lazăr, a câștigat fotoliul de deputat în locul său, dovedind astfel popularitatea de care se bucura Ilie Lazăr.

În 1947 este implicat în înscenarea de la Tămădău, punctul de plecare al unui proces intentat împotriva unor personalități marcante ale PNȚ. La 12 noiembrie 1947, în urma acestui proces, a fost condamnat la 12 ani de temniță grea, 5 ani degradare civică, confiscarea averii și 50.000 de lei cheltuieli de judecată.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și